TERUGBLIK
OP HET JAAR
2023-2024
Samen gaan we een tijdperk in waarin de meest kwetsbaren niet langer lijden onder een plaag van geweld, maar tot hun recht komen in veiligheid en vrijheid.

CAROLY HOUMES
VOORWOORD

Bij het schrijven van dit (laatste) voorwoord blikte ik niet alleen terug op het afgelopen jaar, maar ook op mijn tijd als directeur van IJM Nederland.
Tien jaar geleden schreef ik het voorwoord voor ons 2013 jaarverslag. Ik schreef toen over de opening van ons kantoor op de Dominicaanse Republiek, waar we ons gingen inzetten om meisjes en jongens te bevrijden uit en te beschermen tegen de seksindustrie. We ontdekten dat 1 op de 10 van de mensen die uitgebuit worden, een kind is. Een kind wat openlijk op de straat voor seks verkocht wordt.
Tien jaar later delen we in dit jaarverslag één van de verhalen waar we het meest trots op zijn: ons werk in de Dominicaanse Republiek. We hebben samengewerkt met lokale overheden in het hele land om dit onuitsprekelijk geweld te stoppen. Vorig jaar ontdekten externe auditors dat ons werk direct geleid heeft naar een daling van 78% in de prevalentie van kindersekshandel – door het hele land. Dit betekent dat miljoenen kinderen in de Dominicaanse Republiek nooit misbruikt en uitgebuit worden omdat zij nu veilig zijn.
In 2013 vroeg ik u om gezamenlijk met ons op te trekken. En dat heeft u gedaan. In dit jaarverslag leest u de groep van Freedom Partners opnieuw is gegroeid. Ons mediabereik groeit. Onze politieke invloed groeit. We zijn in gesprek met bedrijven. Kerken blijven betrokken.
In ons kantoor hangen een aantal quotes waardoor we ons geïnspireerd weten. Eén daarvan is “it always seems impossible until it’s done”. Ik begon 15 jaar geleden als deel van een groep vrijwilligers die geloofden dat Nederland een rol te spelen heeft in het brengen van recht. In het einde maken aan slavernij. De groeiende beweging van recht blijft mij inspireren van wat allemaal mogelijk is!
Ook nu ik mijn rol als directeur neerleg, zal ik onze visie altijd blijven meedragen. Blijf ik alle verhalen van slachtoffers én survivors meedragen. En blijf ik, net als u, deel van een beweging die recht doet.
Ik dank u voor al die jaren samen optrekken. Ik hoop dat dit jaarverslag u opnieuw bemoedigt. En dat het de komende jaren u zal blijven bemoedigen.
Until all are free.
Met warme groet en dankbaarheid,
Caroly Houmes
Directeur-bestuurder IJM Nederland

MATTHIJS DE RUITER
VOORWOORD

Sinds een jaar mag ik lid zijn van de Raad van Toezicht van IJM Nederland, exact de periode van het afgelopen boekjaar. Een grote eer! Voordat ik toetrad tot de Raad van Toezicht, wist ik wat een schitterende organisatie IJM is en wat een prachtig werk zij verricht.
In het afgelopen jaar heb ik van dichtbij mogen zien dat de benamingen ‘schitterend’ en ‘prachtig’ superlatieven zijn die de lading niet genoeg dekken. De verhalen van bevrijdingsoperaties, verbeteringen van rechtssystemen, herstel van survivors en veroordeling van daders maken diepe indruk en doen je beseffen dat het werk van IJM echt impact heeft en gerechtigheid brengt op de duisterste plekken op aarde.
Ik hoop dat u het afgelopen jaar dit ook heeft mogen ervaren bij het lezen van de nieuwsbrieven, het magazine en de gebedsmails, of misschien wel dit voorjaar bij de prachtige stand op de festivals Strandheem en Opwekking met het thema ‘10.000 redenen tot dankbaarheid’. Ik hoop dat u de zichtbare verandering die het werk van IJM in gang zet, gezien en ervaren hebt. Dat het ook u dankbaar maakt en er tegelijkertijd binnenin u een sterk verlangen naar meer is!
Over verandering en dankbaarheid gesproken, dat zijn voor mij, terugkijkend naar het afgelopen jaar voor IJM Nederland, de twee kernwoorden. Er zijn het afgelopen jaar veel veranderingen geweest of in gang gezet. Gebruikelijke veranderingen maar ook ingrijpende veranderingen.
Gebruikelijke veranderingen zoals het vertrek van mensen en de komst van nieuwe mensen. Er stond al een heel mooi team dat fantastisch werk deed, en dat team is het afgelopen jaar uitgebreid tot 24 medewerkers en 6 kantoorvrijwilligers die met elkaar een zeer professioneel team vormen. Daar zijn we ook als Raad van Toezicht erg blij mee en dankbaar voor! Binnen de Raad van Toezicht zijn Martijn Vroom en Piet Klop, na 5 jaar lid van de Raad van Toezicht te zijn geweest, afgetreden. Zij hebben op een uitmuntende wijze vormgegeven aan de bestuurlijke structuur. We zijn hen daarvoor zeer dankbaar! Verheugd zijn we dat Hagar Prins en Joost Smit per februari 2024 zijn toegetreden tot de Raad van Toezicht. We zien uit naar de periode die we met elkaar mogen optrekken.
Ingrijpende veranderingen zijn er ook zeker geweest. Zo was vorig jaar de functie van het IJM-kantoor Nederland al uitgebreid. Waar IJM Nederland tot die datum een beweging van gerechtigheid op gang bracht door het creëren van bewustwording van onrecht, werven van donateurs en bidders, houdt zij zich vanaf juli 2022 ook actief bezig met veldwerkzaamheden in Europa. Dit werk is het afgelopen jaar verder vormgegeven. Er wordt actief gewerkt aan het bevrijden van mensen in Oekraïne, Polen, Hongarije en Bulgarije die het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Helaas is dat werk in Europa ook nodig; dat geeft een gevoel van verdriet. Het geeft een gevoel van dankbaarheid dat we daar als IJM Nederland een rol van betekenis in mogen hebben en daadwerkelijk impact mogen hebben.
Ook is het kantoor verhuisd binnen regio Utrecht. Een verandering met impact voor vooral alle medewerkers en vrijwilligers die wekelijks meerdere dagen op kantoor werken. Inmiddels is er een prachtige werkomgeving gecreëerd. De verandering kwam onverwacht en had impact. Uiteindelijk maakt de verandering naar het nieuwe kantoor ook dankbaar!
En dan last but definitely not least heeft Caroly helaas aangekondigd de organisatie in 2024 te gaan verlaten. Na 14 jaar een drijvende en sturende kracht te zijn geweest voor IJM Nederland, en ook een periode voor IJM Australië, heeft Caroly besloten buiten IJM haar ambities verder vorm te geven. U heeft er in de media vast al van vernomen. In deze berichtgeving hebben we als Raad van Toezicht ook al gezegd hoe dankbaar we zijn voor al het werk dat Caroly voor IJM in haar rol als directeur-bestuurder heeft verricht. En dat willen we nu nogmaals benadrukken. Caroly heeft op een zeer professionele wijze leiding gegeven aan IJM Nederland; samen met het team heeft ze de organisatie gebracht op het niveau waar deze vandaag de dag staat. Daar zijn we haar en het team erg dankbaar voor! We hebben dan ook zeer veel vertrouwen dat vanuit dit stabiele fundament ons gezamenlijke verlangen naar meer gerechtigheid vorm krijgt!
Hartelijke groet,
Matthijs de Ruiter
Lid Raad van Toezicht IJM Nederland | Financieel Directeur Heemskerk Flowers

IMPACT
MET UW HULP HEBBEN IJM EN ONZE PARTNERS IN HET AFGELOPEN JAAR HET VOLGENDE BEREIKT:
BEVRIJD
10372
slachtoffers bevrijd
van geweld en onderdrukking.
HERSTELD*
242
survivors hebben succesvol
het nazorgprogramma
afgerond.
*Dit aantal staat voor bevrijde slachtoffers die “volledig hersteld” zijn volgens IJM’s extern gevalideerde Assessment of Survivor Outcomes (ASO). Duizenden andere bevrijde kinderen, vrouwen en mannen krijgen momenteel steun en volgen een nazorgprogramma.
OPGEPAKT
3143
verdachte daders
zijn opgepakt.
VEROORDEELD
1419
daders in lokale rechtbanken
zijn veroordeeld
voor hun misdaden.
OPGELEID
22197
justitie-ambtenaren zijn
opgeleid in het actief
aanpakken van geweld.
OPGELEID
18206
leden van gemeenschappen
en medewerkers van andere ngo’s
zijn opgeleid om geweld te herkennen
en hierop te reageren.

Cijfers helpen bij het meten van vooruitgang en laten de omvang van je impact zien, maar ze zijn slechts het begin van het verhaal. Achter elk cijfer staat een echt persoon wiens leven volledig is veranderd dankzij mensen zoals jij. Het zijn zonen, dochters, moeders, vaders, vrienden en buren. Het zijn overlevenden die nu in vrijheid kunnen leven, zonder angst, omdat ze eindelijk veilig zijn.

LILIAN
“Ik dank de Almachtige nog steeds dat hij jullie op deze planeet heeft gezet om er voor ons te zijn…”
Survivor van huiselijk geweld in Oeganda

GRISELDA
“Mijn droom zou zijn dat er een einde zou komen aan zoveel geweld, zoveel ongelijkheid, zoveel onrecht.”
Survivor van seksueel geweld in Guatemala

RON
“Ik ben blij dat ik weer thuis ben. Ik werk thuis op de boerderij. Met hoop kan ik vooruit…”
Survivor van gedwongen arbeid in Cambodja

SCOVIA
“Als ik met iemand zou kunnen praten die nog steeds lijdt, zou ik haar vertellen dat gerechtigheid bestaat.”
Survivor van seksueel geweld in Oeganda

RUBY
“Ik geloof dat je de wereld niet kunt veranderen met alleen je mening, maar met je voorbeeld, en ik wil dat levende voorbeeld zijn. Ik was er ook – misbruikt, achtergesteld en gevangen. Ik wil dat zij die nu nog vastzitten weten dat er mensen zoals jij zijn die niet opgeven tot ze gevonden zijn.”
Survivor van online seksueel misbruik van kinderen in Filipijnen (OSEC)

MUKHI
“Als ik de potten te koop aanbiedt, raak ik met zoveel mensen in de gemeenschap en de naburige dorpen aan de praat. Er is niemand die me uitscheldt of tegenhoudt. Het doet me plezier als ik nieuwe pottenbakkers in het dorp kan begeleiden en adviseren.”
Survivor van gedwongen arbeid in Zuid-Azië (OSEC)

SONIYA
“Op dit moment heb ik vrede. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen en niemand kan me nog vragen stellen. We leven een leven waar we van houden en dat we koesteren.”
Survivor van gedwongen arbeid in Zuid-Azië (OSEC)

COLLINS
“Ik wil ervoor pleiten dat alle arme mensen worden beschermd tegen geweld. Ik voer campagne voor gerechtigheid in mijn gemeenschap en mijn land om rechtssystemen tot stand te brengen die iedereen in onze grote natie beschermen.”
Survivor van politiegeweld in Kenia

MISSIE EN VISIE
ONZE MISSIE
Kwetsbare mensen beschermen tegen geweld
door slachtoffers te bevrijden, criminelen te berechten, bevrijde slachtoffers weer veilig en sterk te maken en lokale rechtshandhaving te helpen een duurzame, veilige toekomst op te bouwen.
ONZE VISIE
Miljoenen bevrijden.
Een half miljard mensen beschermen.
Recht voor de armen is niet te stoppen.
Geweld en angst hebben het afgelopen jaar veel kwetsbare mensen getroffen. Maar u heeft geholpen om mogelijk te maken dat dit jaar een jaar van hoop en vrijheid werd voor duizenden kinderen, vrouwen en mannen.
De impact van deze veranderde levens zal blijven groeien als toekomstige generaties een nieuwe wereld erven die gekenmerkt wordt door veiligheid en vrijheid voor iedereen.

10372
vrouwen, mannen en kinderen bevrijd uit situaties van geweld en onderdrukking.
Dagelijks worden kinderen, vrouwen en mannen in kwetsbare gemeenschappen bedreigd door bruut fysiek misbruik, dwangarbeid, mensenhandel en andere vormen van extreem geweld. Dankzij uw steun kon IJM de middelen en training leveren die lokale autoriteiten nodig hebben om bevrijdingsoperaties uit te voeren en dringende hulp te bieden aan degenen die dit het meest nodig hebben
UITGELICHTE VERHALEN VAN DIT JAAR:


ZUID-AZIË
IJM en lokale autoriteiten bevrijden 29 kinderen uit fabriek
Lokale autoriteiten in Zuid-Azië werkten samen met IJM om 29 kinderen te bevrijden uit een fabriek waar zij tassen moesten maken. De kinderen waren tussen de 10 en 17 jaar oud. Drie verdachten werden gearresteerd. Alle 29 kinderen kregen een zogenoemd vrijheidscertificaat dat hun vrijheid bevestigde. Het IJM-team werkte met lokale ambtenaren samen om ervoor te zorgen dat alle kinderen veilig naar huis konden terugkeren.
Een verrassingsinspectie leidt tot de vrijheid van 12 jonge jongens die werden gedwongen 12 uur per dag te werken in een juwelenfabriek
Dankzij de hulp en training van IJM voerden lokale autoriteiten in Tamil Nadu een verrassingsinspectie uit in een juwelenfabriek. Dit leidde tot de bevrijding van 12 slachtoffers van gedwongen arbeid. De jongens waren in de val gelokt met een lening van omgerekend 200 euro. Vervolgens werden zij gedwongen onder onmenselijke omstandigheden twaalf uur per dag te werken met gevaarlijke chemicaliën die voor verwondingen zorgden . Ze kregen een vrijheidscertificaat dat hen ontsloeg van hun lening. Voordat zij naar huis terugkeerden, kregen zij nazorg in een opvangtehuis van de overheid.

ZUIDOOST-AZIË
IJM reageert direct op nieuwe opkomende vorm van mensenhandel
Cyberslavernij is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste vormen van mensenhandel. Kwetsbare mensen in Zuidoost-Azië die wanhopig op zoek zijn naar een inkomen worden online gerekruteerd met de belofte van een goede baan, om vervolgens in de val te worden gelokt in een compound waar zij worden gedwongen anderen op te lichten. Wanneer zij niet willen meewerken of hun targets niet halen, worden ze geslagen, mishandeld en soms zelfs gemarteld.
Er wordt geschat dat meer dan 200.000 slachtoffers vastzitten in compounds in landen als Cambodja, Laos, Myanmar en de Filipijnen.
Onze strijd tegen deze misdaad haalde diverse internationale media, waaronder de BBC. Overheden van verschillende landen worden aangemoedigd om samen op te trekken tegen deze vorm van slavernij. In 2023 hielp IJM meer dan 200 slachtoffers uit diverse compounds te bevrijden.

CAMBODJA
IJM helpt bij de bevrijding van 28 slachtoffers van cyber-slavernij en zorgt voor een veilige terugkeer naar huis
Toen een lokale partner van IJM in Cambodja ontdekte dat een groep Indonesiërs waarschijnlijk werd vastgehouden en gedwongen anderen online op te lichten, brachten zij de zaak direct onder de aandacht van de Indonesische ambassade en lokale politie.
Er ontstond onmiddellijk samenwerking tussen IJM en verschillende Cambodjaanse en Indonesische autoriteiten om de groep te vinden en te bevrijden. Binnen twee weken werd de groep bevrijd en kon hun terugkeer naar huis worden geregeld.
De survivors vertelden de politie dat zij waren misleid om naar Cambodja te komen voor werk. Zodra zij aankwamen, werden hun paspoorten in beslag genomen. Ze werden geslagen en mishandeld als zij hun targets niet haalden of fouten maakten.
Dankzij de samenwerking tussen IJM en de autoriteiten konden de slachtoffers niet alleen worden bevrijd, maar kregen zij ook counseling en kost en inwoning totdat zij konden terugkeren naar huis.
“Wat voorheen een opkomende industrie was is volgens ons gegroeid tot een van de vaakst voorkomende vorm van dwangarbeid ter wereld.” – Jacob Sims, IJM Senior technisch adviseur bestrijding van criminele uitbuiting

243
bevrijde slachtoffers geholpen die succesvol het nazorg programma hebben afgerond.
Na bevrijding kan herstel beginnen. Met uw investering ondersteunt IJM survivors op hun weg naar herstel. Terwijl zij herstellen, kunnen ze floreren in hun eigen gemeenschap en invloedrijke stemmen worden in de strijd tegen geweld.
Survivors leiden een wereldwijde beweging om slavernij en geweld voor eens en voor altijd te stoppen.
Niemand weet beter wat survivors nodig hebben dan de survivors zelf. Daarom zijn hun stemmen cruciaal voor het creëren van duurzame verandering. Waar IJM samenwerkt met maatschappelijkwerkers, sociale diensten en overheden om slachtoffers te ondersteunen, zijn survivors de experts die de toekomst vormgeven.
UITGELICHTE VERHALEN VAN DIT JAAR:

WERELDWIJD
Global Survivor Network
Survivors zijn de experts, en het Global Survivor Network (GSN) is hun platform om blijvende veranderingen op mondiale schaal te beïnvloeden. Tegenwoordig zijn er actieve GSN-afdelingen in tien landen wereldwijd die het overheidsbeleid en de eigen nazorgprogramma’s van IJM vormgeven. Dit is wat leiderschap inhoudt.
Er bestaan maarliefst 28 afdelingen van het Global Survivor Network met meer dan 4000 survivors die de beweging leiden.

ZUID-AZIË
De kracht van herstel in de gemeenschap
De inwoners van het dorp Amaragiri, die ooit tot slaaf waren gemaakt, demonstreren de kracht van herstel in de gemeenschap
Ruim dertig jaar lang werd het dorp Amaragiri uitgebuit door lokale ondernemers, die hen met valse schulden uitbuitten. Dit kleine vissersdorpje met ongeveer 100 inwoners werd gedwongen te werken en bijna al hun inkomsten af te staan aan deze mannen. Toen de lokale partner van IJM de misdaad ontdekte en aangifte deed bij de autoriteiten, twijfelde de regering aanvankelijk of dit wel waar kon zijn. Maar na aanhoudend pleidooi grepen de autoriteiten in. Zij gaven in 2016 vrijheidscertificaten af aan alle dorpsbewoners, waarmee ze formeel erkenden dat ze vrij waren van valse schulden. Tegenwoordig bloeit het dorp en vierde het onlangs zeven jaar vrijheid. De lokale partner van IJM informeerde gemeenschapsleiders over hun wettelijke rechten, inclusief de overheidsmiddelen die hen ter beschikking staan, om ervoor te zorgen dat ze nooit meer zullen worden uitgebuit.
Gezinnen vissen nu om een inkomen voor zichzelf te verdienen, kinderen gaan naar school en buren ondersteunen elkaars behoeften. Onder de bescherming van de regering is Amaragiri een plaats geworden waar survivors in veiligheid kunnen floreren.

PERU
Survivors op weg naar herstel
Kinderen worden eraan herinnerd dat ze overwinnaars zijn tijdens een door survivors geleide retraite
In Peru organiseerden IJM en lokale partner Paz Y Esperanza een retraite die tien kinderen verwelkomde voor een week vol hoop, heling en transformatie. De kinderen, in leeftijd variërend van 10 tot 18 jaar, namen deel aan spelletjes en knutselactiviteiten om onderlinge steun en sociale integratie te bevorderen.
Een bijzonder moment tijdens de retraite was toen een leider van de GSN-afdeling in Bolivia haar persoonlijke verhaal deelde over de verandering die zij heeft doorgemaakt. Dit inspireerde de kinderen om wat hen is overkomen om te zetten in hun kracht en veerkracht.
IJM zal blijven samenwerken met GSN-afdelingen en lokale partners om dergelijke bijeenkomsten te organiseren. Het doel is om de bescherming binnen gemeenschappen te versterken en ervoor te zorgen dat kinderen de nodige steun krijgen, zodat ze niet opnieuw slachtoffer worden.

1419
daders veroordeeld in de rechtbank.
3143
verdachte daders aangehouden.
IJM heeft bijgedragen aan belangrijke veroordelingen tegen leden van een crimineel netwerk die jarenlang hun verantwoordelijkheid hadden ontlopen. Hiermee gaven wij een duidelijk signaal af dat je, hoe machtig je ook bent, verantwoordelijk wordt gehouden voor je misdaden.
Door uw steun heeft IJM kwetsbare mensen kunnen beschermen tegen uitbuiting. U heeft ervoor gezorgd dat lokale overheden wetten konden handhaven om daders ter verantwoording te roepen, geweld af te schrikken en gemeenschappen veiliger te maken.
UITGELICHTE VERHALEN VAN DIT JAAR:

ZUID-AZIË
Gewelddadige mensenhandelaars veroordeeld tot levenslang
De meeste mensen geloofden dat arbeidsuitbuiting en slavernij is gestopt toen de Indiase regering slavernij in 1976 verbood. Maar mensenhandelaars negeerden de wet en gingen door met het uitbuiten van mensen voor goedkope, gevaarlijke arbeid. Toen een gewelddadige mensenhandelzaak de krantenkoppen haalde, reageerden lokale rechtbanken door de wet te handhaven. In 2016 werden acht mensenhandelaars veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen nadat ze de handen hadden afgehakt van twee slachtoffers die hadden geprobeerd te ontsnappen.
De wreedheid van het incident bracht nationale aandacht voor het feit dat mensen vandaag de dag nog steeds worden uitgebuit. De levenslange gevangenisstraffen waren de langste ooit uitgesproken in een Indiase zaak over dwangarbeid.
Toen de mensenhandelaars in 2023 in beroep gingen tegen het vonnis, reageerde het Hooggerechtshof door te zeggen dat er “geen milde bestraffing” zou zijn voor degenen die dergelijke gewelddadige misdaden begingen – zowel een geruststelling voor slachtoffers als een strenge waarschuwing voor andere mensenhandelaars.

OEGANDA
Een 14-jarige survivor komt moedig in verzet tegen misbruik door agent
Hana* was nog maar een tiener toen een militaire officier die de familie kende haar verschillende keren seksueel misbruikte. Toen de familie dapper aangifte deed, verzette de verdachte zich bij zijn arrestatie en trok een pistool naar de politie die onderzoek naar hem deed. Ondanks zijn intimidatietactieken werkten IJM-onderzoekers samen met de lokale autoriteiten om Hana’s zaak te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de dader niet aan de rechter zou ontsnappen. Hij werd snel gearresteerd, voor de rechtbank aangeklaagd en veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. Na de uitspraak zei Florence Lora Atim, juridisch coördinator van IJM Oeganda: “Ik geloof dat deze straf een krachtige boodschap naar de gemeenschap zal sturen dat misbruik van kinderen een misdaad is.”

ROEMENIË
Britse en Roemeense autoriteiten werken samen met IJM om mensenhandelaar tegen te houden
Toen Mara* een tiener was, werd ze verliefd op een man uit Groot-Brittannië die ze online ontmoette. Ze verliet haar huis in Roemenië om een relatie met hem te beginnen, maar de man manipuleerde haar gevoelens en verhandelde haar voor seks. Toen Mara uiteindelijk ontsnapte en contact opnam met de politie, probeerde de dader te vluchten. Maar dankzij de groeiende samenwerking tussen Roemeense en Britse autoriteiten werd hij gepakt.
IJM ondersteunde Mara met juridische bijstand, vervoer en andere praktische behoeften, zodat ze voor de rechtbank kon getuigen. Haar getuigenis leidde ertoe dat drie mensenhandelaren schuldig werden bevonden. Naarmate IJM verdergaat om internationale samenwerking te versterken, zullen meer daders die vrouwen uit Roemenië verhandelen ter verantwoording worden geroepen en zullen vrouwen als Mara minder kwetsbaar worden.

40403
ambtenaren en leiders binnen de gemeenschap getraind opgeleid om gevallen van geweld actief aan te pakken.
De meest effectieve manier om miljoenen te beschermen tegen geweld is om lokale overheden te trainen om hun mensen te beschermen. U hielp ons om regeringen ons bewezen model te laten zien en zodoende hun verantwoordelijkheid te nemen om de mensen in hun eigen gemeenschappen te beschermen.
UITGELICHTE VERHALEN VAN DIT JAAR:

MALEISIË
IJM traint 180 lokale ambtenaren in het bieden van trauma-gerichte zorg aan slachtoffers van mensenhandel
Wetshandhavers en openbaar aanklagers van zes verschillende afdelingen en instanties in Maleisië kwamen samen voor een uitgebreide trainingssessie over het belang van een slachtoffer-gerichte aanpak bij de bestrijding van mensenhandel. Wetshandhavers zijn doorgaans opgeleid om daders te arresteren, maar het bevrijden van slachtoffers vereist aanvullende vaardigheden om ervoor te zorgen dat ze zich veilig, beschermd en verzorgd voelen. Een holistische benadering van de versterking van het rechtssysteem zorgt ervoor dat bevrijdingsoperaties en arrestaties allemaal worden uitgevoerd met focus op de gezondheid en het welzijn van het slachtoffer.

ROEMENIË
IJM en de regering van Roemenië organiseren een conferentie om de gezamenlijke aanpak van mensenhandel in Europa te versterken
Om de maatregelen ter bestrijding van mensenhandel in heel Europa te verbeteren, werkte IJM samen met de regering van Roemenië om hooggeplaatste leiders van over het hele continent samen te brengen voor een internationale conferentie. IJM CEO Gary Haugen kwam samen met de Amerikaanse ambassadeur, de Roemeense premier en andere invloedrijke aanwezigen rond een gemeenschappelijk doel: het bestrijden van internationale mensenhandel en het vinden van oplossingen om de met technologie gefaciliteerde mensenhandel te bestrijden. De conferentie droeg bij aan het vertrouwen in IJM als deskundige partner en leider in de strijd tegen mensenhandel. Ook werd het belang meer ingezien voor sterkere internationale netwerken om mensenhandel in Europa aan te pakken.

GUATEMALA
IJM leidt 135 medewerkers in de zorg op om kritieke zorg te verlenen aan slachtoffers van geweld
De zorg speelt een cruciale rol bij het identificeren van gevallen en het bijstaan van slachtoffers van geweld tegen vrouwen en kinderen. IJM hielp artsen, verpleegkundigen, psychologen en maatschappelijk werkers op te leiden om op trauma gebaseerde zorg te bieden aan slachtoffers van seksueel geweld. Met deze training zijn gezondheidswerkers beter toegerust om gevallen te identificeren, met slachtoffers om te gaan, en hertraumatisering te voorkomen tijdens het verlenen van diensten.

U heeft bijgedragen aan het bouwen van een wereldwijde beweging van gerechtigheid zodat geweld, mensenhandel en moderne slavernij onmogelijk te negeren is.
Bewustwording helpt mensen op plaatsen van invloed om aandacht te geven aan dit onrecht. Wanneer regeringen, bedrijven en invloedrijke personen hun stem gebruiken voor de strijd tegen moderne slavernij, kan gerechtigheid zich uitbreiden en worden slachtoffers nog sneller dan voorheen beschermd.
UITGELICHTE VERHALEN VAN DIT JAAR:


Een baanbrekend onderzoek van IJM leidt tot een wereldwijd gesprek over online seksuele uitbuiting van kinderen (OSEC)
OSEC is een van de moeilijkste misdaden om op te sporen, wat betekent dat het ook een van de moeilijkste is om te stoppen. Zonder een duidelijk beeld van hoe wijdverbreid OSEC is, is het onmogelijk om te weten of er vooruitgang wordt geboekt in onze strijd tegen deze misdaad.
Dit jaar heeft uw steun geholpen om die kloof te overbruggen. Samen met Nottingham Rights Lab heeft IJM het Scale of Harm-onderzoek uitgebracht, dat de autoriteiten voor het eerst helpt beter te begrijpen hoe daders te werk gaan, hoeveel kinderen gevaar lopen en hoe we een plan kunnen opstellen om hier voorgoed een einde aan te maken.
Uit het onderzoek bleek dat alleen al in 2022 1 op de 100 Filipijnse kinderen seksueel werd uitgebuit in livestreams om nieuwe misbruikbeelden en video’s te maken, gedreven door de buitenlandse vraag. Deze bevindingen zijn een baanbrekende stap om ervoor te zorgen dat alle kinderen op de Filipijnen niet langer het gevaar lopen van seksuele uitbuiting. Met meer informatie hebben belangengroepen en regeringsleiders een betere positie om aan te dringen op het aannemen van onlinewetgeving om kinderen te beschermen in plaatsen als Europa, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada waar de vraag wordt gegenereerd.
Lees hier ons onderzoek!

United Way en IJM werken samen om mensenhandel in Ghana te bestrijden
IJM en United Way erkenden een gedeelde visie op het creëren van op de gemeenschap gebaseerde oplossingen om mensenhandel in Ghana te bestrijden en begonnen samen te werken aan ‘The Anti-Child Trafficking Project’. Dit initiatief ondersteunt het Global Survivor Network (GSN)-hoofdstuk van Ghana door uitgebreide trainingen te bieden over zelfbekrachtiging, mensenhandel en de wet, belangenbehartiging en de kracht van verhalen vertellen, spreken in het openbaar en meer.
Jerry, de president van een GSN-afdeling in Ghana genaamd de “Courageous Crew”, zette de training die hij ontving onmiddellijk in gebruik. Toen hij een telefoontje kreeg van een man die vreesde dat zijn twee jonge kinderen werden verhandeld om aan het Voltameer te werken, gebruikte Jerry wat hij had geleerd en handelde zonder aarzeling. Samen met andere leden van de Courageous Crew onderschepte Jerry de kinderen die werden verhandeld bij een plaatselijke bushalte en nam hij contact op met de politie. Tegenwoordig verzamelen ze, in plaats van levensbedreigende taken op het meer uit te voeren, hun schoolspullen en uniformen in afwachting van school.

Airbnb en IJM werken samen om mensen zowel online als binnenshuis veilig te houden
IJM ondersteunt de Trust & Safety Advisory Council van Airbnb om de veiligheid van hun platform voor reizigers en hosts te vergroten, waarbij het belang van samenwerking wordt benadrukt om ervoor te zorgen dat technologie niet kan worden gebruikt om mensenhandel te faciliteren.

De 26 jaar ervaring van IJM heeft ons geleerd dat geweld gedijt op plaatsen waar wetten niet goed worden gehandhaafd om daders ter verantwoording te roepen, misdaad te ontmoedigen en de meest kwetsbare mensen in de gemeenschap te beschermen.
Maar wanneer gerechtigheid floreert, worden de rollen omgedraaid en neemt het geweld drastisch af. In de afgelopen tien jaar heeft IJM negen programma’s voor rechtsversterking in verschillende regio’s over de hele wereld afgerond. Uit extern geverifieerde gegevens bleek dat deze projecten slavernij en geweld met 50% tot 85% hebben teruggedrongen. Het resultaat is dat ruim tien miljoen mensen in armoede nu drastisch minder kans hebben om ooit met geweld te maken te krijgen.
IJM HEEFT SLAVERNIJ EN GEWELD MET 50-86% TERUGGEDRONGEN IN NEGEN VERSCHILLENDE RECHTSGEBIEDEN OVER DE HELE WERELD

Wanneer wetten worden gehandhaafd, neemt geweld af. Altijd.
Maar dat is nog niet het einde. De teams van IJM wereldwijd hebben als doel om miljoenen kwetsbare mensen te beschermen. We hebben 46 nieuwe regio’s geïdentificeerd waar een drastische vermindering van geweld mogelijk is, met het potentieel om nog eens 490 miljoen mensen te beschermen tegen slavernij en uitbuiting.
IJM helpt seksuele uitbuiting van kinderen met 78% terug te dringen in de Dominicaanse Republiek
Toen het kantoor van IJM in de Dominicaanse Republiek in 2013 werd geopend, werden kinderen openlijk verkocht voor seks. Op straat, op openbare stranden en in parken, omdat mensenhandelaars niet bang waren ooit gepakt te worden. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. Wetshandhavers beschikken nu over de training en middelen die nodig zijn om lokale wetten effectief te handhaven. Er worden meer kinderen bevrijd en meer daders gearresteerd en veroordeeld voor mensenhandel dan ooit tevoren.
Als gevolg hiervan is de seksuele uitbuiting van kinderen in het hele land meetbaar verminderd met 78%. Dat betekent dat meer dan 340.000 kinderen in de Dominicaanse Republiek nu beschermd worden tegen uitbuiting. Het werk van IJM om het lokale rechtssysteem te versterken is het meest recente van negen programma’s om de meest kwetsbaren op grote schaal, succesvol en duurzaam te beschermen tegen geweld.
Het verhaal achter de impactcijfers uit het werk van IJM in de Dominicaanse Republiek is vergelijkbaar met de acht succesvolle programma’s die eraan voorafgingen. Tijdens een recent onderzoek deden undercover rechercheurs zich voor als klanten om te kijken of ze een minderjarige voor seks konden kopen. Eén mensenhandelaar antwoordde: “Dat is niet toegestaan. De politie zal je arresteren.” Een andere mensenhandelaar antwoordde: “Dat kan ik niet meer doen hier.”


HOOGTEPUNTEN VAN
IJM
NEDERLAND

IJM Nederland wil het verhaal over moderne slavernij delen (bewustwording), anderen bij de strijd tegen deze plaag van geweld betrekken (fondsenwerving) en de politiek beïnvloeden (advocacy). Ook in 2023 maakte IJM een groei door qua inkomsten en het aantal medewerkers.
Een aantal hoogtepunten van deze periode:
BEREIK
Media
2023 was een jaar waar IJM veel aandacht kreeg in de media, zowel landelijk als lokaal. De MudRaise kreeg vooral veel aandacht in lokale media, met verhalen van deelnemers die zeer gemotiveerd zijn om te strijden tegen moderne slavernij.
Daarnaast besteedden diverse landelijke dagbladen aandacht aan ons werk. Dagbladen Trouw, NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad en De Telegraaf plaatsten ingezonden bijdragen en columns van IJM-medewerkers. Verder kwam IJM in de media met nieuwsberichten over bevrijdingsoperaties en interviews met medewerkers.
Ook zetten wij dit jaar ons partnerschap voort met Groot Nieuws Radio. Op deze zender waren maandelijks IJM-medewerkers te horen.

PARTNERSCHAPPEN
Stichting Pharus
Stichting Pharus is een belangrijke partner in een programma gericht op duurzame en structurele verandering voor de situatie van vrouwen en kinderen in Oeganda.
Geweld tegen vrouwen en kinderen komt veel voor in Oeganda en lijkt sociaal breed geaccepteerd. Het gaat om zowel fysiek als seksueel geweld. Veel slachtoffers zullen nooit aangifte kunnen of durven doen. Het is ook ongebruikelijk dat daders hiervoor worden berecht. Daders hebben daardoor vrij spel!
IJM Oeganda is een grootschalige campagne gestart met de focus op lokale leiders, zoals leiders van lokale rechtbanken, opperhoofden en religieuze leiders. Deze lokale leiders blijken cruciaal in de aanpak van het geweld tegen vrouwen en kinderen. Zij zijn het eerste aanspreekpunt wanneer een vrouw of kind slachtoffer is van geweld. Hun reactie is daarom cruciaal. Daar waar zij nu niet accuraat handelen en vrouwen niet serieus nemen, beogen wij een fundamentele verandering door training en toerusting van meer dan 11.000 van deze lokale leiders.
Het doel van dit project is om tot een duurzame verbetering van de positie en rechten van vrouwen en kinderen te komen in tien districten in Oeganda. Ook nieuwe generaties vrouwen en kinderen zullen hiervan profiteren.
In het eerste jaar is onder andere samengewerkt met de landelijke en lokale overheid voor het opzetten van trainingen voor lokale rechtbanken. Met diverse traditionele en culturele leiders en groeperingen zijn relevante richtlijnen opgesteld en in diverse bijeenkomsten met lokale leiders zijn deze richtlijnen gelanceerd. Daarnaast is IJM met diverse religieuze leiders en gemeenschappen in gesprek over hun rol bij het beschermen van slachtoffers, zoals de Interreligieuze Raad van Oeganda (IRCU), en zijn diverse dialoogdagen en andere bijeenkomsten georganiseerd. Tenslotte zijn leden van survivor-groepen getraind, zodat zij hun ervaringen kunnen delen voor belangenbehartiging. Pharus geeft financiële ondersteuning aan dit meerjarige project.

EVENTS
Freedom Sunday
In 2023 nam IJM Nederland voor de zesde keer deel aan Freedom Sunday. In totaal vroegen 33 kerken aandacht voor de strijd tegen slavernij door een Freedom Sunday te organiseren. Daarnaast werd er 375 keer gecollecteerd door kerken in heel Nederland. Wereldwijd deden duizenden kerken mee aan Freedom Sunday. Wekelijks ontvingen bijna 1300 mensen een gebedsmail om mee te bidden voor ons werk wereldwijd.
Extra bijzonder was een symposium over het slavernijverleden en het heden wat we speciaal voor voorgangers en kerkelijk betrokkenen organiseerden. We gaven hiervoor ook het boekje ‘Slavernij: ketenen die (nog) niet gebroken zijn’ uit. Het symposium gaf kerkleiders handvaten voor het herdenken van het verleden en de rol van hun kerk in de strijd tegen moderne slavernij.

PARTNERSCHAPPEN
Next Steps
In het programma Next Steps werkte IJM het afgelopen jaar samen met het Leger des Heils, Dorcas, Bright Fame en diverse partners in Roemenië. Next Steps biedt mogelijkheden om uit de prostitutie te stappen of te voorkomen dat men hierin belandt. Next Steps werkt over de landsgrenzen heen. Verschillende expertises zijn nodig om mensenhandel te stoppen. Next Steps biedt preventie in het land van herkomst, juridische ondersteuning, zorg voor slachtoffers, hulp bij terugkeer en het opbouwen van een nieuw leven van hoop, vrijheid en menselijke waardigheid.
Enkele resultaten van Next Steps uit 2023 op een rijtje:
- Ondersteuning aan 1500 Oekraïense vluchtelingen, die kwetsbaar zijn voor uitbuiting.
- Via lokale partners hebben tientallen slachtoffers van seksuele uitbuiting hulp gehad bij de re-integratie.
- Trainingen en conferenties voor lokale overheden en partners over juridische ondersteuning.
- Het nieuwe naaiatelier in Roemenië voor mensen die zijn uitgestapt, is een samenwerking aangegaan met ReShare Stores van het Leger des Heils in Nederland.

PARTNERSCHAPPEN
Don’t Look Away
Sinds 2023 is IJM Nederland aangesloten bij de landelijke campagne Don’t Look Away, die oproept om vermoeden van kindermisbruik in het buitenland te melden. In deze campagne werkt IJM samen met onder andere Defence for Children-ECPAT, de Nationale Politie (Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme), Ministerie van Justitie en Veiligheid, de marechaussee en enkele grote reisorganisaties. Zie ook de website van Don’t Look Away

EVENTS
MudRaise
Op zaterdag 10 juni 2023 namen 270 mensen deel aan de MudRaise, een obstaclerun om geld op te halen voor IJM. De deelnemers legden op het terrein van Mudmasters in Haarlemmermeer een parcours af dwars door de modder. Hiermee is € 158.113,- aan donaties opgehaald. Volgend jaar ook meedoen? Meld je vast aan via deze link!

BEREIK
Media
2023 was een jaar waar IJM veel aandacht kreeg in de media, zowel landelijk als lokaal. De MudRaise kreeg vooral veel aandacht in lokale media, met verhalen van deelnemers die zeer gemotiveerd zijn om te strijden tegen moderne slavernij.
Daarnaast besteedden diverse landelijke dagbladen aandacht aan ons werk. Dagbladen Trouw, NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad en De Telegraaf plaatsten ingezonden bijdragen en columns van IJM-medewerkers. Verder kwam IJM in de media met nieuwsberichten over bevrijdingsoperaties en interviews met medewerkers.
Ook zetten wij dit jaar ons partnerschap voort met Groot Nieuws Radio. Op deze zender waren maandelijks IJM-medewerkers te horen.

PARTNERSCHAPPEN
Next Steps
In het programma Next Steps werkte IJM het afgelopen jaar samen met het Leger des Heils, Dorcas, Bright Fame en diverse partners in Roemenië. Next Steps biedt mogelijkheden om uit de prostitutie te stappen of te voorkomen dat men hierin belandt. Next Steps werkt over de landsgrenzen heen. Verschillende expertises zijn nodig om mensenhandel te stoppen. Next Steps biedt preventie in het land van herkomst, juridische ondersteuning, zorg voor slachtoffers, hulp bij terugkeer en het opbouwen van een nieuw leven van hoop, vrijheid en menselijke waardigheid.
Enkele resultaten van Next Steps uit 2023 op een rijtje:
- Ondersteuning aan 1500 Oekraïense vluchtelingen, die kwetsbaar zijn voor uitbuiting.
- Via lokale partners hebben tientallen slachtoffers van seksuele uitbuiting hulp gehad bij de re-integratie.
- Trainingen en conferenties voor lokale overheden en partners over juridische ondersteuning.
- Het nieuwe naaiatelier in Roemenië voor mensen die zijn uitgestapt, is een samenwerking aangegaan met ReShare Stores van het Leger des Heils in Nederland.

PARTNERSCHAPPEN
Stichting Pharus
Stichting Pharus is een belangrijke partner in een programma gericht op duurzame en structurele verandering voor de situatie van vrouwen en kinderen in Oeganda.
Geweld tegen vrouwen en kinderen komt veel voor in Oeganda en lijkt sociaal breed geaccepteerd. Het gaat om zowel fysiek als seksueel geweld. Veel slachtoffers zullen nooit aangifte kunnen of durven doen. Het is ook ongebruikelijk dat daders hiervoor worden berecht. Daders hebben daardoor vrij spel!
IJM Oeganda is een grootschalige campagne gestart met de focus op lokale leiders, zoals leiders van lokale rechtbanken, opperhoofden en religieuze leiders. Deze lokale leiders blijken cruciaal in de aanpak van het geweld tegen vrouwen en kinderen. Zij zijn het eerste aanspreekpunt wanneer een vrouw of kind slachtoffer is van geweld. Hun reactie is daarom cruciaal. Daar waar zij nu niet accuraat handelen en vrouwen niet serieus nemen, beogen wij een fundamentele verandering door training en toerusting van meer dan 11.000 van deze lokale leiders.
Het doel van dit project is om tot een duurzame verbetering van de positie en rechten van vrouwen en kinderen te komen in tien districten in Oeganda. Ook nieuwe generaties vrouwen en kinderen zullen hiervan profiteren.
In het eerste jaar is onder andere samengewerkt met de landelijke en lokale overheid voor het opzetten van trainingen voor lokale rechtbanken. Met diverse traditionele en culturele leiders en groeperingen zijn relevante richtlijnen opgesteld en in diverse bijeenkomsten met lokale leiders zijn deze richtlijnen gelanceerd. Daarnaast is IJM met diverse religieuze leiders en gemeenschappen in gesprek over hun rol bij het beschermen van slachtoffers, zoals de Interreligieuze Raad van Oeganda (IRCU), en zijn diverse dialoogdagen en andere bijeenkomsten georganiseerd. Tenslotte zijn leden van survivor-groepen getraind, zodat zij hun ervaringen kunnen delen voor belangenbehartiging. Pharus geeft financiële ondersteuning aan dit meerjarige project.

PARTNERSCHAPPEN
Don’t Look Away
Sinds 2023 is IJM Nederland aangesloten bij de landelijke campagne Don’t Look Away, die oproept om vermoeden van kindermisbruik in het buitenland te melden. In deze campagne werkt IJM samen met onder andere Defence for Children-ECPAT, de Nationale Politie (Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme), Ministerie van Justitie en Veiligheid, de marechaussee en enkele grote reisorganisaties. Zie ook de website van Don’t Look Away

EVENTS
Freedom Sunday
In 2023 nam IJM Nederland voor de zesde keer deel aan Freedom Sunday. In totaal vroegen 33 kerken aandacht voor de strijd tegen slavernij door een Freedom Sunday te organiseren. Daarnaast werd er 375 keer gecollecteerd door kerken in heel Nederland. Wereldwijd deden duizenden kerken mee aan Freedom Sunday. Wekelijks ontvingen bijna 1300 mensen een gebedsmail om mee te bidden voor ons werk wereldwijd.
Extra bijzonder was een symposium over het slavernijverleden en het heden wat we speciaal voor voorgangers en kerkelijk betrokkenen organiseerden. We gaven hiervoor ook het boekje ‘Slavernij: ketenen die (nog) niet gebroken zijn’ uit. Het symposium gaf kerkleiders handvaten voor het herdenken van het verleden en de rol van hun kerk in de strijd tegen moderne slavernij.

EVENTS
MudRaise
Op zaterdag 10 juni 2023 namen 270 mensen deel aan de MudRaise, een obstaclerun om geld op te halen voor IJM. De deelnemers legden op het terrein van Mudmasters in Haarlemmermeer een parcours af dwars door de modder. Hiermee is € 158.113,- aan donaties opgehaald. Volgend jaar ook meedoen? Meld je vast aan via deze link!

BESTUUR
IJM NL heeft in de verslagperiode 2023-2024 mevrouw C.R. Houmes – aan de Wiel als bestuurder gehad. Mevrouw C.R. Houmes – aan de Wiel heeft geen nevenfuncties.
BEZOLDIGINGSBELEID
De raad van toezicht heeft het bezoldigingsbeleid, de hoogte van de directiebeloning en de hoogte van andere bezoldigingscomponenten vastgesteld. Het beleid wordt periodiek geactualiseerd. De laatste evaluatie heeft mei 2024 plaatsgevonden.
Toelichting bezoldiging directie
Bij de bepaling van het bezoldigingsbeleid en de vaststelling van de beloning volgt IJM NL de ‘Regeling beloning directeuren van goededoelenorganisaties’ van Goede Doelen Nederland. De essentie van deze regeling is om de grondslag voor de beloning van de directeur te baseren op een objectieve systematiek van functiewaardering. Daarnaast geldt dat de beloning gematigd moet zijn ten opzichte van vergelijkbare functies en stelt de regeling dat variabele beloningen niet passen in de beloningssystematiek. De regeling geeft aan de hand van zwaartecriteria een maximumnorm voor het jaarinkomen. De weging van de situatie van IJM NL vond plaats door de Raad van Toezicht. Dit leidde tot een zogenaamde BSD-score van 380 punten met een maximaal fulltime jaarinkomen van €117.225 per 1 januari 2023. Het voor de toetsing relevante werkelijke jaarinkomen van de directeur bedroeg op fulltime basis € 110.225. Het feitelijke inkomen op parttime basis bedroeg gedurende het boekjaar €74.953.
Deze beloning blijft binnen de geldende maxima. Het jaarinkomen, de belaste vergoedingen/bijtellingen, de werkgeversbijdrage pensioen en de overige beloningen op termijn blijven ook binnen het maximumbedrag dat is opgenomen in de regeling Wet Normering Topinkomens.
De hoogte en samenstelling van de bezoldiging worden in de jaarrekening gespecificeerd in de toelichting op de staat van baten en lasten.
Toelichting bezoldiging Raad van Toezicht
Er is geen bezoldiging voor de leden van de Raad van Toezicht.
Toelichting beloningsbeleid medewerkers
IJM NL vindt het belangrijk dat salarisverhogingen worden toegekend op basis van een duidelijk, transparant en rechtvaardig systeem. IJM Nederland maakt hiervoor geen gebruik van een CAO, maar heeft een eigen salarisregeling. In het systeem van IJM Nederland gelden de volgende uitgangspunten:
- Er is een verband tussen de competenties van medewerkers en de kwaliteit van het werk van IJM Nederland;
- IJM Nederland wil gemotiveerde en betrokken medewerkers uitdaging bieden en lange tijd aan zich binden;
- Het beloningssysteem moet afgestemd blijven op ontwikkelingen in de (goede doelen) markt- en bedrijfseconomische bewegingen;
- De stijging van de salarissen bij IJM Nederland wordt onderverdeeld in een collectieve en individuele loonstijging. De collectieve loonstijging wordt gebaseerd op de Consumenten Prijsindex. De individuele loonstijging wordt jaarlijks door het leiderschapsteam van IJM Nederland (directeur en managers) vastgesteld op basis van de salarisontwikkelingen in de referentiemarkt, de bedrijfseconomische omstandigheden en het individueel functioneren van de medewerker. Loonstijgingen, zowel de collectieve als de individuele, worden slechts doorgevoerd voor zover de bedrijfssituatie dit toelaat (dit ter beoordeling van de werkgever).
Begin 2021 zijn alle functies opnieuw gewogen en zijn medewerkers op basis van functievereisten ingeschaald. In het geval van een bovenschalig salaris, wordt geen individuele loonstijging toegekend.
Raad van Toezicht
In de Statuten van IJM NL is bepaald dat de stichting een Raad van Toezicht heeft en een Bestuur. De Raad van Toezicht heeft naar de Bestuurder toe drie rollen:
- Toezicht houden
- Werkgever
- Klankbord zijn door (on)gevraagd advies
In de toezichthoudende rol heeft de Raad van Toezicht tot taak toezicht te houden op het beleid van het Bestuur en de algemene gang van zaken in IJM NL. Daarnaast neemt de Bestuurder bestuursbesluiten die aan de Raad van Toezicht voor goedkeuring worden voorgelegd. Deze bestuursbesluiten hebben onder meer betrekking op de hoogte van de financiële bijdrage aan de programma’s en de begroting. Tevens wordt jaarlijks de jaarrekening ter controle aangeboden aan de Raad van Toezicht.
De leden van de Raad van Toezicht ontvangen geen honorering voor hun lidmaatschap.
De samenstelling van de Raad van Toezicht is als volgt:
- De heer M.S. de Ruiter, lid (aandachtsgebied financiën en bedrijfsvoering) (geboren 6 maart 1977)
- De heer J.H. Smit, lid (geboren 1 maart 1966)
- Mevrouw H. Prins, lid (geboren 26 februari 1982)
- De heer A.J. Griffiths, lid (vanuit IJM Global) (geboren 22 april 1968)
De zittingstermijn en het rooster van aftreden van de Raad van Toezicht is als volgt:
Benoemd | Herbenoeming | Einde zittingsduur | |
---|---|---|---|
De heer M.W. Vroom | 6 november 2018 | December 2022 | September 2023 |
De heer P. Klop RA MGA | 6 november 2018 | December 2022 | Maart 2024 |
De heer A.J. Griffiths | 1 november 2019 | November 2021 | November 2028 |
De heer M.S. de Ruiter | 5 april 2023 | April 2026 | April 2029 |
De heer J.H. Smit | 6 februari 2024 | Februari 2027 | Februari 2030 |
Mevrouw H. Prins | 12 februari 2024 | Februari 2027 | Februari 2030 |
Dit afgelopen boekjaar hebben we afscheid genomen van zowel de heer Vroom als de heer Klop. We zijn ontzettend dankbaar voor hun jarenlange, trouwe inzet. Ook zijn we blij dat we de heer Smit en mevrouw Prins mochten verwelkomen in onze Raad van Toezicht.
Nevenfuncties
De (neven-)functies van de leden van de Raad van Toezicht in 2023-2024 zijn:
De heer M.W. Vroom:
- Burgemeester Leidschendam-Voorburg
De heer P. Klop RA MGA:
- Directeur Public Values BV
- Directeur Flex Values BV
- Extern deskundige TIAS School for Business and society, opleiding Registercontroller
- Lid Raad van Advies TMI
- Lid Raad van Toezicht Stichting Maaszicht
De heer A.J. Griffiths:
- Regional President, International Justice Mission Africa & Europe Region (bezoldigd)
- Bestuurder International Justice Mission UK
- Lid Raad van Toezicht International Justice Mission Germany
- Lid Raad van Toezicht International Justice Mission Switzerland
- Bestuurder Greenbelt Festivals
De heer M.S. de Ruiter:
- Financieel Directeur bij Heemskerk Flowers
- Coördinator Finance bij Mozaiek071
Onderwerpen RvT
In 2023-2024 heeft de RvT zich gericht op de volgende hoofdlijnen:
- Voldoen aan compliance eisen CBF, ANBI en algemene eisen governance
- Toezicht op de bestuurder en helderheid rol onderscheid bestuurder en Raad van Toezicht
- Professionalisering en gezondheid van de organisatie
- Strategische alignment IJM NL met de regio Afrika-Europa
Vergaderingen
De RvT heeft in de verslagperiode 7 maal vergaderd. Veelal in aanwezigheid van de bestuurder, maar op momenten ook zelfstandig. Daarnaast hebben de nodige informele ontmoetingen plaatsgevonden, ter informatievoorziening en contact met het team van IJM NL. Bij de vergaderingen zijn de volgende onderwerpen geagendeerd:
- Operationeel verslag directeur
- Bestuursbesluiten (budget, jaarrekening, veldbijdrage)
- Strategie & organisatie
- Financiële audit
- Governance
- Procedure rondom werving nieuwe directeur-bestuurder
Wat betreft dit laatste punt: einde van dit boekjaar heeft onze directeur-bestuurder laten weten dat zij per 1 juli 2024 haar functie neerlegt. Het nieuwe boekjaar start met de werving van een nieuwe directeur-bestuurder.
Statuten
Er hebben in 2023-2024 geen wijzigingen plaatsgevonden in de Statuten.
Code of conduct
IJM NL heeft een gedragscode die is gebaseerd op de ‘code of conduct’ van IJM Global en is aangepast aan de Nederlandse wet- en regelgeving.
ONDERTEKENING GOVERNANCEVERSLAG
Den Haag, 5 September 2024
w.g.
De heer A.J. Griffiths
De heer M.S. de Ruiter
De heer J.H. Smit
Mevrouw H. Prins
ALGEMEEN
International Justice Mission (IJM) is een wereldwijde organisatie. We werken samen met lokale autoriteiten om slavernij, mensenhandel en geweld tegen mensen in armoede te stoppen.
Juridische structuur
Stichting International Justice Mission The Netherlands (IJM NL) is statutair gevestigd in Den Haag. IJM is ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer 27342349. Sinds 2009 heeft IJM de ANBI status.
IJM NL heeft een Raad van Toezicht met 4 leden en een bestuurder die tevens de rol van directeur vervult.
Op 1 februari 2019 heeft IJM NL het CBF-keurmerk verkregen. In december 2023 is dit keurmerk na een succesvolle hertoetsing verlengd. Tevens is in 2018 een erkenning bij Goede Doelen Nederland verkregen.
Doel, missie en visie
IJM Nederland is deel van een wereldwijd team van advocaten, maatschappelijk werkers en andere professionals die de missie delen om armen te beschermen tegen geweld. Dit doen we door samen met lokale autoriteiten:
- slachtoffers van geweld te bevrijden
- herstel te bieden aan slachtoffers
- te helpen daders te vervolgen
- rechtssystemen te versterken.
Wereldwijd bestaat de organisatie uit meer dan 1300 medewerkers wereldwijd, in 41 kantoren in 27 landen. Van deze kantoren zijn er 9 ‘Advancement Offices’, 31 ‘Field Offices’ en 5 regio kantoren vanuit IJM Global. IJM NL draagt als Advancement Office bij aan de wereldwijde missie door financiering, beleidsbeïnvloeding en het mobiliseren van het Nederlandse publiek en strategische partners.
De visie van de organisatie is om miljoenen te bevrijden, een half miljard te beschermen en te bewijzen dat gerechtigheid voor de armen niet te stoppen is.
De relatie tussen IJM NL en IJM Global
IJM Global betekent International Justice Mission, een organisatie zonder winstoogmerk opgericht in de Staat Virginia, Verenigde Staten van Amerika. IJM Nederland is onderdeel van de regio Afrika – Europa; een divisie van IJM Global. Sommige leden van het wereldwijde IJM-team opereren rechtstreeks onder IJM Global, terwijl andere afzonderlijke juridische entiteiten zijn, die doorgaans zijn verbonden via hun bestuursstructuur, maar die allemaal zijn afgestemd op een gemeenschappelijk doel. Dit laatste is het geval voor IJM Nederland.
In de Raad van Toezicht is IJM Global met tenminste 1 persoon vertegenwoordigd. Deze vertegenwoordiger is deel van de regio Afrika-Europa en gevestigd in Londen, Engeland. Ook moet zij de benoeming van de leden van de RvT goedkeuren en heeft zij de bevoegdheid om leden van de RvT te ontslaan in het geval van een onoplosbaar conflict. Vanuit de vereisten van het CBF-keurmerk moet de meerderheid van de leden van de Raad van Toezicht de Nederlandse nationaliteit hebben.
De volgende besluiten van het Bestuur vereisen de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van IJM Global:
- de verkoop, verhuur of soortgelijke handelingen van alle of vrijwel alle activa van de Stichting, inclusief het aangaan van een fusie, consolidatie of ontbinding van de Stichting;
b. het benoemen of ontslaan van iedere gevolmachtigde of belangrijke werknemer van de Stichting, alsmede het bepalen van diens bevoegdheden;
c. het wijzigen van de artikelen die de rechten en bevoegdheden van IJM Global aantasten;
d. het goedkeuren van een organisatorisch en strategisch plan met het doel om te zorgen voor een juiste afstemming op de algemene strategische plannen en doelstellingen van IJM Global.
In een Memorandum of Understanding (MoU) d.d. 28 februari 2023 tussen IJM NL en IJM Global zijn de volgende zaken uitgewerkt:
- de ondersteuning door IJM Global van de leden van de RvT van IJM NL;
- de eisen inzake vertrouwelijkheid;
- de wederzijdse verwachtingen inzake de samenwerking;
- Afspraken met betrekking tot integriteit.
De leden van de RvT ondertekenen jaarlijks een “conflict of interest disclosure”. Hier kwamen in 2023-2024 geen (potentiële) kwesties van belangenverstrengeling naar voren.
BESTUURSVERSLAG
Inleiding
In 2023-2024 heeft De Stichting zich onder leiding van Caroly Houmes gericht op het invullen van de meerjarenstrategie ten behoeve van de IJM’s 2030 visie: ‘Miljoenen bevrijden. Een half miljard beschermen. Recht voor de armen is niet te stoppen’. Deze visie vereist een significante opschaling van zowel de programma’s als middelen. We zijn dankbaar dat wederom veel nieuwe donateurs ingestapt zijn om de missie van IJM financieel te ondersteunen. Het meest trots zijn we op de resultaten in de veldprogramma’s: 10.372 bevrijdingen van slachtoffers, arrestaties van 1.419 daders en het trainen van 40.403 stakeholders in het adresseren van geweld en uitbuiting tegen kwetsbaren.
1. VOORNAAMSTE RISICO’S EN ONZEKERHEDEN
IJM heeft een goed functionerend systeem van risicomanagement. Uitgaande van de doelstellingen van IJM NL worden de risico’s geïdentificeerd en beheersingsmaatregelen vastgesteld. Hiertoe is een Risico Register opgesteld. Significante risico’s worden gedeeld met de Raad van Toezicht.
De belangrijkste risico’s in 2023-2024 betroffen de onderstaande:
Hoge inflatie
Ook in 2023-2024 was er sprake van hoge inflatie (3,8% volgens het CPI in 2023), wat een financieel risico vormde voor onze doelstellingen. Allereerst doordat onze eigen kosten stegen. Daarnaast is IJM NL afhankelijk van de mogelijkheid en bereidheid van haar achterban om te doneren en de inflatie heeft op beide aspecten een remmend effect. Om het continuïteitsrisico van onze veldprogramma’s te mitigeren heeft IJM Global haar continuïteitsreserve vergroot en voor het komende boekjaar een meer conservatieve kostenbegroting opgesteld.
Relatie IJM Global
IJM NL is onderdeel van IJM Global. Een risico is dat de relatie van IJM NL met IJM Global onder spanning komt te staan. In de statuten is vastgelegd dat IJM Global een aantal relevante bevoegdheden in dit kader heeft. Hiermee is het risico van “afdrijven” van IJM Global adequaat afgedekt.
IJM NL is opgericht met als doel IJM Global te ondersteunen. Ingeval IJM Global ophoudt te bestaan heeft IJM NL geen bestaansrecht meer. Dit is op dit moment voor IJM NL een theoretisch risico. Mocht het zich toch voordoen dan is in de statuten bepaald dat de resterende middelen van IJM NL ten goede zullen komen aan een Nederlandse ANBI.
IJM NL vertrouwt voor de aansturing van de veldprogramma’s op IJM Global. Misstanden waaronder fraude bij IJM Global of in een veldprogramma zouden daarom afbreuk doen aan de effectiviteit en vertrouwenswaardigheid van de stichting. Dit risico wordt geadresseerd door de robuuste programma monitoring en evaluatie vanuit IJM Global. IJM NL heeft inzicht in deze monitoringsrapportages en heeft de mogelijkheid om ook zelf veldkantoren te bezoeken.
Operationele activiteiten (inclusief fraude risico)
Operationeel loopt IJM het risico dat de kosten hoger zijn dan de baten. Tot op heden zijn de baten echter significant hoger dan de kosten. Dat is ook logisch omdat IJM NL resterende middelen gebruikt om het veldwerk van IJM Global te financieren. In 2023-2024 is €2,020 miljoen overgedragen.
IJM NL loopt in theorie het risico dat meer wordt overgemaakt aan IJM Global dan mogelijk is, gelet op de lopende verplichtingen. IJM NL maakt elke maand een tranche over aan IJM Global. Op dat moment beoordeelt de bestuurder welk bedrag kan worden overgemaakt in relatie tot de bestaande financiële verplichtingen van IJM NL. In 2023-2024 is elke tranche financieel onderbouwd met een liquiditeitsanalyse binnen de kaders van het door de Raad van Toezicht gestelde mandaat.
IJM NL loopt ook het risico van fraude. Het belangrijkste risico betreft de beschikking over de bankrekening. IJM NL heeft daarom dubbele autorisatie voor bankbetalingen ingevoerd. Daarnaast streeft zij er naar de reserves en daarmee de potentiële impact van fraude zo veel mogelijk te beperken.
Financiële risico’s
IJM NL heeft geen beleggingen en geen afgeleide financiële instrumenten. De giften worden in euro’s aan IJM Global doorbetaald. Er is derhalve ook geen valutarisico. IJM NL heeft zeer beperkte langjarige financiële verplichtingen. Er zijn 2 huurcontracten die een beperkte looptijd hebben. Het belangrijkste financiële risico betreft de personele verplichtingen. IJM NL is zich hiervan zeer bewust, maar streeft er uitdrukkelijk naar de giften zo snel en zoveel mogelijk aan het veldwerk door te storten.
De risico beperkende maatregelen zijn als volgt:
Ten eerste maakt IJM NL bij het doorbetalen van de tranches aan IJM Global een zorgvuldige afweging ten opzichte van de op dat moment bestaande financiële verplichtingen. De tweede risico beperkende maatregel is dat IJM NL inmiddels kan steunen op een maandelijkse constante giftenstroom van onze Freedom Partners van circa €155.000. Daar zijn wij zeer dankbaar voor. Daarnaast is IJM NL niet afhankelijk van één inkomstenstroom, maar bouwt de stichting relaties met verschillende type donateurs, als de genoemde Freedom Partners, maar ook kerken, bedrijven, stichtingen, major donors en individuele donateurs.
Payment Providers
IJM NL maakt gebruik van ‘payment providers’ voor de afhandeling van incasso’s of donaties via de website. Deze giften worden initieel aan de payment provider betaald en daarna in bulk uitbetaald aan onze organisatie. In het geval van een faillissement van één van deze payment providers is het mogelijk dat giften niet door hen worden doorgestort. Omdat deze partijen geen Europese banklicentie bezitten zou er in dat geval donatiegeld voor onze organisatie verloren kunnen gaan. Wij proberen dit risico te beperken door van meerdere payment providers gebruik te maken en zo het risico te spreiden.
Financiële verslaggeving
IJM NL loopt het risico op een onjuiste financiële verslaggeving. IJM NL heeft sinds 2019 het CBF-keurmerk. De accountant toetst daarop. Dat is een belangrijke maatregel om de getrouwheid van de financiële verslaggeving te waarborgen.
Wet- en regelgeving
IJM NL moet uiteraard voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Voor de loonheffing is de maatregel genomen dat de salarisadministratie is uitbesteed aan een gespecialiseerd salarisadministratiekantoor. IJM NL is niet belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting omdat IJM NL geen onderneming drijft. Voor de omzetbelasting heeft IJM NL een mogelijke belastingplicht laten toetsen. Voor een beperkt deel van de activiteiten is belastingplicht vastgesteld.
IJM NL voldoet aan de gegevensbeveiliging en privacy vereisten van de AVG. Een Privacy Impact Assessment heeft plaatsgevonden en beleid is opgesteld met betrekking tot
1) Het aanstellen van een Functionaris Gegevensbescherming
2) Verwerkingsregister
3) Online privacy statement
4) Declaration of Accountability (m.b.t. het afleggen van verantwoording)
Verwerkersovereenkomsten zijn ondertekend met de belangrijkste partijen die toegang hebben tot onze adresgegevens. Dit beleid zal blijvend worden uitgevoerd.
2. DOEL EN REALISATIE
In Nederland betrekt IJM het algemene publiek, de geloofsgemeenschap, de overheid en het bedrijfsleven bij dit belangrijke werk. Daarbij versterkt het de uiteenlopende krachten van deze belanghebbenden, supporters en partners voor maximale impact. IJM Nederland werkt samen met alle andere IJM kantoren zowel binnen als buiten de Afrika & Europa regio.
In 2023-2024 is speciale aandacht gegaan naar het werk met lokale autoriteiten om:
- het aantal kinderen, vrouwen en mannen die van bepaalde Oost-Europese staten naar andere Europese staten worden verhandeld voor gedwongen prostitutie en dwangarbeid, fors terug te dringen
- het geweld tegen vrouwen en meisjes in Oeganda aanzienlijk verminderen
- een einde te maken aan slavernij, zoals op het Voltameer in Ghana
- beleidsinterventies en samenwerkingen met de politie in het bestrijden van online seksueel misbruik van kinderen.
IJM heeft een meerjarenstrategie om in 2030 500 miljoen mensen bescherming te kunnen bieden door middel van een functionerend rechtssysteem. Daartoe is een Program Roadmap opgesteld waarin is uitgewerkt hoe we het werk de komende jaren verder zullen opschalen en zullen uitbreiden naar nieuwe gebieden.
In 2023-2024 droeg IJM € 2.019.902 bij aan het werk van redding, herstel en rechtvaardigheid voor armen over de hele wereld door middel van haar veldbijdrage. In het jaarverslag kunt u lezen wat de resultaten zijn van ons werk in het veld. IJM NL heeft specifiek geïnvesteerd in de volgende kantoren: Roemenië, Oeganda, Ghana en de Filippijnen. Daarnaast heeft IJM NL specifiek geïnvesteerd in het casework dat zich inzet tegen geweld tegen vrouwen en kinderen, gedwongen arbeid en seksueel geweld tegen kinderen.
IJM NL richt zich in Nederland op Educatie & Mobilisatie van Nederlanders om de missie te ondersteunen. Dit richt zich op de volgende deelgebieden:
- Advocacy en beleidsbeïnvloeding
- Richting geven aan het publieke debat via landelijke media
- Het mobiliseren en voorlichten van:
- Scholen
- Studentenverenigingen
- Bedrijven
- Kerken en geloofsgemeenschappen
- Ambassadeurs en influencers
- Onze achterban
3. COMMUNICATIE MET BELANGHEBBENDEN
Het delen van het verhaal van de mensen die we dienen en de impact van het werk is belangrijk, zowel voor transparantie en het afleggen van verantwoording, als voor het versterken van een grotere betrokkenheid van onze achterban. IJM Nederland publiceert 2x per jaar een magazine waarin de organisatie communiceert over de breedte van ons werk en oproept tot betrokkenheid van ondernemers, politici en donateurs.
Naast dit magazine, informeert de organisatie haar achterban actief via de website en andere sociale media zoals Instagram, LinkedIn, Facebook en X. Regelmatig wordt nieuws uit het veld gedeeld (zoals op handen zijnde reddingsoperaties) en onze Nederlandse activiteiten via digitale nieuwsbrieven. Ook worden donateurs regelmatig uitgenodigd voor evenementen, zoals diners met collega’s uit het veld en ons jaarlijkse event de MudRaise. Daarnaast sturen we een wekelijkse gebedsmail naar onze gebedspartners (Prayer Partners) met actuele gebeds- en dankpunten.
4. FINANCIEEL BELEID EN FINANCIËLE RESULTATEN
De inkomsten zijn in 2023-2024 met €3.908.333 nagenoeg gelijk aan vorig boekjaar. De donaties van onze Freedom Partners zijn gestegen met 11%, waar wij onze donateurs enorm dankbaar voor zijn. In Nederland wordt het werk van IJM meer en meer bekend bij het grote publiek en dit heeft als gevolg dat meer mensen ons helpen bij de bestrijding van slavernij.
IJM NL heeft € 2.019.902 besteed aan veldondersteuning. Er is daarnaast ook aandacht besteed aan lobbyen bij de Nederlandse en Europese overheid en bewustwording binnen kerken en onderwijsinstellingen. IJM NL is in 2023 verhuist naar een nieuw kantoor. De investering voor de verbouwing en inrichting van de nieuwe locatie zijn als investering op de balans opgenomen en zullen in 5 jaar worden afgeschreven. Omdat deze kosten onvoorzien waren, hebben wij onze veldbijdrage dit jaar moeten verlagen ten opzichte van de begroting.
De totale uitgaven bedroegen €3.644.509. Hiervan is 76,6% besteed aan de doelstelling, 16,1% aan fondsenwerving en het restant aan beheer & administratie.
Besteding van giften | 2023-2024 | 2022-2023 | ||
---|---|---|---|---|
Realisatie | Begroting | Realisatie | Begroting | |
Besteed aan doelstellingen | 76,6% | 74,9% | 79,6% | 75,9% |
Fondsenwerving | 16,1% | 17,3% | 14,8% | 16,4% |
Beheer & administratie | 7,3% | 7,7% | 5,6% | 7,7% |
Reserves en fondsen
IJM NL streeft er naar de ontvangen giften zo snel en zoveel mogelijk direct door te betalen. Bij het bepalen van het door te storten bedrag, wordt een variabele continuïteitsreserve gehanteerd, gebaseerd op de vaste kosten voor de komende drie maanden, verminderd met 80% van de vaste opbrengsten (Freedom Partners).
Aard van de giften
De bestemde baten zijn naar hun aard eenmalig. IJM NL heeft uiteraard wel jaarlijks terugkerende activiteiten om jaarlijks bestemde giften binnen te halen. IJM NL heeft een groeiende basis van mensen die maandelijks giften geven. Dit betreft de Freedom partners die thans circa €155.000 per maand doneren door middel van een machtiging of door dit zelf over te maken.
Fondsenwervingen
IJM NL werft fondsen door middel van campagnes en mailings, Peer-to-Peer acties zoals de MudRaise (een evenement waarbij deelnemers zich laten sponsoren voor een fysieke inspanning die zij leveren), evenementen met business partners & major donors, relaties met stichtingen, spreekbeurten en het genereren van publiciteit.
Beleggingsbeleid
IJM NL heeft geen kapitaal en belegt deze dus niet. Maandelijks worden de ontvangen giften afgedragen aan IJM Global. Deze overboekingen naar het veld zijn in euro.
Begroting
Voor 2024-2025 geeft de begroting het volgende beeld:
Begroting april 2024 - maart 2025 | |||
---|---|---|---|
BATEN | |||
Baten | € 4.562.467 | ||
€ 4.562.467 | |||
BESTEDING AAN DOELSTELLING | |||
Global programs: Bijdrage veldprogramma's | € 2.493.576 | ||
Local programs: Educatie & Mobilisatie | € 905.155 | ||
€ 3.398.731 | 73,9% | ||
LASTEN | |||
Fondsenwerving | € 840.004 | ||
Beheer en administratie | € 360.708 | ||
€ 1.200.713 | 26,1% | ||
Saldo van baten en lasten | € -36.976 |
In lijn met de 2030 visie beoogt IJM NL ook komend jaar de inkomsten te laten groeien. Vanwege meerdere uitgestelde giften in het afgelopen boekjaar voorzien wij komend jaar een bovengemiddelde groei van 16,8%. In onze kosten hebben we rekening gehouden met stijgende lasten door inflatie en uitbreidingen in het personeel. Daarmee komt ons begrote percentage van de lasten besteed aan de missie uit op 73,9%. Onze meerjarenstrategie is om het percentage besteed aan doelstellingen te laten stijgen tot 90% in 2030.
Fiscale positie omzetbelasting
IJM NL is een fondsenwervende instelling. Een (klein) onderdeel van de activiteiten om giften te werven en kennis over te dragen is de verkoop van merchandise en boeken. Echter hebben deze activiteiten zich niet voorgedaan in het boekjaar 2023-2024.
Vrijwilligers
Naast de betaalde functies is IJM NL zeer dankbaar voor de inzet van een groep van 78 enthousiaste (onbetaalde) vrijwilligers die met regelmaat het werk in Nederland ondersteunen met hun tijd, kennis en talenten.
Integriteit
International Justice Mission Nederland bestaat om op te komen voor gerechtigheid. Integriteit ligt daarmee aan de kern van onze missie. In de goede doelen sector worden terecht hoge eisen aan organisaties gesteld om onethisch handelen te voorkomen en op te treden wanneer dit onverhoopt toch plaats vindt. In ons integriteitsbeleid staat beschreven hoe wij hier invulling aangeven. Dit document is op onze website gepubliceerd.
Prioriteit in dit beleid is om te zorgen dat we misstanden voorkomen. IJM NL heeft een gedragscode die door alle medewerkers, de bestuurder en leden van de Raad van Toezicht wordt ondertekend. Eventuele (schijn van) belangenverstrengeling wordt vermeden, door opgave en beoordeling van nevenfuncties. Alle medewerkers hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangevraagd en ontvangen.
In 2023 hebben er medewerkerssessies plaats gevonden waarin verschillende onderdelen van het integriteitsbeleid centraal stonden: zoals de gedragscode, hoe we omgaan met survivors en de organisatiewaarden.
Specifiek is er ook aandacht gegeven aan de kanalen die beschikbaar zijn mochten er onverhoopt toch misstanden zijn. Zo is er in 2023 naast de interne vertrouwenspersoon ook een extern vertrouwenspersoon aangesteld, is er aandacht gegeven aan ons klokkenluiders-meldpunt en is de vindbaarheid van ons meldpunt voor klachten verbeterd.
In 2023 werd een kritische documentaire door Africa Eye gepubliceerd over het veldwerk van IJM in Ghana om moderne slavernij en uitbuiting aan het Voltameer te stoppen. IJM NL is medefinancier van dit veldwerk. In de documentaire werd de indruk gewekt dat IJM onzorgvuldig was geweest bij de bevrijdingsacties en de ernst van het probleem overschatte. Uit grondig onderzoek naar de beschuldigingen, blijkt dat deze feitelijk onjuist zijn. IJM Ghana en de Ghanese autoriteiten blijven zich inzetten voor de veiligheid van kinderen rondom het Voltameer.
Bij IJM Nederland zijn er in 2023 geen integriteitsmeldingen gedaan. IJM NL is ook aangesloten bij de klachtenregeling van Prisma voor geschillen met externe stakeholders. Hier is het afgelopen jaar geen gebruik van gemaakt. De medewerkerstevredenheid is met een 4,3 op een schaal van 5 onverminderd hoog.
Verwachte gang van zaken
De Stichting heeft haar visie, strategie en het team in Nederland opgebouwd in lijn met IJM’s 2030 Visie (“Miljoenen bevrijden, een half miljard beschermen, recht voor de armen is niet te stoppen”). De Stichting wil een beweging van inkomsten, gebed, invloed en beleidsverandering katalyseren en stimuleren om de bescherming van mensen die in armoede leven tegen geweld over de hele wereld op te schalen.
Maatschappelijke aspecten van ondernemen
Als organisatie die zich richt op het uitbannen van slavernij, staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda. Het kantoor van IJM Nederland kent een fair trade beleid en streeft ernaar een eerlijke en duurzame organisatie te zijn. De programma’s strijden tegen slavernij; als afnemer van producten en diensten streeft de organisatie dit ook na.
Medewerkers van IJM NL zullen ten minste op de werkvloer op een eerlijke en duurzame manier consumeren. Dit heeft betrekking op verbruiksmaterialen (papier) en de voedingsproducten die IJM NL inkoopt (koffie, thee, chocolade, etc.) en op de fair trade materialen voor de producten die wij verkopen (armbanden, T-shirts, tassen, etc.). Daarnaast wordt aan alle medewerkers gevraagd hun papierverbruik en afvalproducten zoveel mogelijk te beperken. Medewerkers maken alleen reizen indien noodzakelijk en de organisatie stimuleert het reizen met de trein voor haar medewerkers.
In 2023 heeft IJM NL een bankrekening geopend bij Triodos vanwege het duurzame investeringsbeleid van die bank. Komend jaar zullen we starten met het overzetten van activiteiten van de ING-bank naar Triodos.
ONDERTEKENING BESTUURSVERSLAG
Den Haag, 25 juni 2024
w.g.
C.R. Houmes – aan de Wiel LL.M.
Bestuurder Stichting International Justice Mission The Netherlands

BALANS PER 31 MAART
ACTIVA | 31-03-2024 | 31-03-2023 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
VASTE ACTIVA | ||||
Materiële vaste activa | 196.811 | - | ||
196.811 | - | |||
VLOTTENDE ACTIVA | ||||
Vorderingen en overlopende activa | 96.586 | 58.229 | ||
Liquide middelen | 297.508 | 156.986 | ||
394.094 | 215.215 | |||
Totaal activa | 590.905 | 215.215 | ||
. | ||||
. | ||||
PASSIVA | 31-03-2024 | 31-03-2023 | ||
€ | € | |||
RESERVES | ||||
Continuïteitsreserve | 143.383 | 50.000 | ||
Bestemmingsreserve financiering vaste activa | 196.811 | - | ||
Bestemmingsreserve IJM Global | - | 172 | ||
340.194 | 50.172 | |||
FONDSEN | ||||
Bestemmingsfonds | 9.774 | 35.972 | ||
9.774 | 35.972 | |||
Totaal Reserves en Fondsen | 349.968 | 86.144 | ||
KORTLOPENDE SCHULDEN | ||||
Nog te betalen veldbijdrage | - | - | ||
Belastingen en premies sociale verzekeringen | 119- | 361 | ||
Te betalen personeelslasten | 108.831 | 64.406 | ||
Crediteuren | 67.217 | 28.735 | ||
Overige schulden en overlopende passiva | 65.008 | 35.570 | ||
240.937 | 129.071 | |||
Totaal passiva | 590.905 | 215.215 |
STAAT VAN BATEN EN LASTEN
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
2023-2024 | 2023-2024 | 2022-2023 | ||||
€ | € | € | ||||
BATEN | ||||||
Particulieren | 2.898.942 | 2.949.866 | 2.724.339 | |||
Bedrijven | 457.783 | 577.500 | 442.165 | |||
Andere organisaties zonder winststreven | 548.774 | 842.500 | 751.315 | |||
Rente-opbrengsten | 2.834 | - | - | |||
Som der baten | 3.908.333 | 4.369.866 | 3.917.818 | |||
. | ||||||
LASTEN | ||||||
Besteed aan doelstellingen | ||||||
Veldprogramma’s | 2.019.902 | 2.420.000 | 2.448.162 | |||
Educatie & mobilisatie | 771.016 | 849.065 | 662.251 | |||
Totaal besteed aan doelstellingen | 2.790.918 | 3.269.065 | 3.110.413 | |||
. | ||||||
Overige lasten | ||||||
Fondsenwerving | 586.976 | 756.754 | 577.076 | |||
Beheer en administratie | 266.616 | 337.166 | 218.337 | |||
. | ||||||
Som der lasten | 3.644.509 | 4.362.985 | 3.905.826 | |||
. | ||||||
Resultaat | 263.824 | 6.881 | 11.992 | |||
. | ||||||
RESULTAATBESTEMMING | ||||||
. | ||||||
Toevoeging / onttrekking continuïteitsreserve | 93.383 | - | ||||
Toevoeging / onttrekking bestemmingsreserve financiering vaste activa | 196.811 | - | ||||
Toevoeging / onttrekking bestemmingsreserve IJM Global | 172- | 15.589- | ||||
Toevoeging / onttrekking bestemmingsfonds | 26.198- | 27.581 | ||||
. | ||||||
Resultaat | 263.824 | 11.992 |
KASSTROOMOVERZICHT
2023-2024 | 2022-2023 | |||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
BATEN | ||||
Geworven baten | 3.910.719 | 3.919.648 | ||
Rente | 2.834 | |||
3.913.553 | 3.919.648 | |||
LASTEN | ||||
Veldprogramma's (IJM Global) | 1.811.020 | 2.400.000 | ||
Personeelskosten | 1.321.676 | 1.097.770 | ||
Publiciteit en communicatie | 382.848 | 320.398 | ||
Kantoor en overige kosten | 50.445 | 67.488 | ||
Huisvestingskosten | 207.042 | 54.876 | ||
3.773.031 | 3.940.532 | |||
Kasstroomsaldo van baten en lasten | 140.522 | -20.883 | ||
LIQUIDE MIDDELEN | ||||
Stand begin verslagperiode | 156.986 | 177.869 | ||
Stand eind verslagperiode | 297.508 | 156.986 | ||
Mutatie in verslagperiode | 140.522 | -20.883 |
Er zijn twee methoden voor het kasstroomoverzicht. De eerste methode is de indirecte methode. Bij de indirecte methode worden de kasstromen van het boekjaar geanalyseerd en verklaard door de verschillen in de overige balansposten weer te geven. Dit is informatie die de lezer van de jaarrekening ook zelf uit de jaarrekening kan afleiden. IJM NL kiest er daarom voor de directe methode toe te passen. Dit houdt in dat de kasstromen worden gespecificeerd naar de werkelijke kasstromen op de bank.
Volgens de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving nummer 360 (RJ360) worden de kasstromen ingedeeld in operationele, investerings- en financieringskasstromen. IJM NL heeft geen investerings- en financieringskasstromen, maar uiteraard wel operationele kasstromen. Het kasstroomoverzicht heeft de operationele kasstromen uitgewerkt in aansluiting op de structuur van de staat van baten en lasten.
Analyse kasstromen
In het kasstroomoverzicht is te zien dat de liquide middelen zijn gestegen met €140.522 tot een banksaldo van €297.508. Deze stijging wordt veroorzaakt door een buffer die voor de verbouwing is aangehouden vanwege betalingen die nog moesten worden gedaan op 31-03-2024. Hiernaast is de liquiditeitsreserve hoger geworden vanwege uitbreiding van het personeel.
GRONDSLAGEN VAN DE FINANCIËLE VERSLAGGEVING
Sinds 2019 maakt IJM NL gebruik van een gebroken boekjaar dat loopt van 1 april t/m 31 maart.
De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de Richtlijn voor de jaarverslaggeving 650 Fondsenwervende instellingen.
De waardering van activa en passiva en de bepaling van het resultaat vinden plaats op basis van historische kosten.
Tenzij bij de desbetreffende grondslag voor de specifieke balanspost anders wordt vermeld, worden de activa en passiva opgenomen tegen nominale waarde. Baten en lasten worden toegerekend aan de periode waarop ze betrekking hebben. Baten worden slechts opgenomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verplichtingen en mogelijke verliezen die hun oorsprong vinden voor het einde van het verslagjaar, worden in acht genomen indien zij voor het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden.
Continuïteitsveronderstelling
De jaarrekening is opgesteld op basis van continuïteit van de organisatie.
Schattingen
Bij toepassing van de grondslagen en regels voor het opstellen van de jaarrekening vormt de leiding zich verschillende oordelen en schattingen die essentieel kunnen zijn voor de in de jaarrekening opgenomen bedragen. Indien het voor het geven van het vereiste inzicht noodzakelijk is, is de aard van deze oordelen en schattingen inclusief de bijbehorende veronderstellingen opgenomen bij de toelichting op de desbetreffende jaarrekeningposten.
Waarderingsgrondslagen
Algemeen
Tenzij anders vermeld zijn de activa en passiva gewaardeerd tegen de verkrijgings- of vervaardigingsprijs. Indien geen specifieke waarderingsgrondslag is vermeld, vindt waardering plaats tegen de verkrijgingsprijs.
Materiële vaste activa
Materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen aanschaffingswaarde of vervaardigingslasten verminderd met afschrijvingen bepaald op basis van de verwachte economische levensduur rekening houdend met een eventuele restwaarde. De afschrijvingen bedragen een vast percentage van de aanschafwaarde of vervaardigingslasten. Met ingang van 2019 worden materiële vaste activa slechts geactiveerd als de investering een bedrag van € 25.000 overschrijdt.
Vlottende activa
Vorderingen
Debiteuren en overige vorderingen worden initieel gewaardeerd tegen de reële waarde. Vervolgens worden deze vorderingen gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs onder aftrek van noodzakelijk geachte voorzieningen.
Liquide middelen
Liquide middelen bestaan uit kas, banktegoeden en direct opeisbare deposito’s met een looptijd korter dan twaalf maanden. Liquide middelen worden gewaardeerd tegen de nominale waarde.
Passiva
Langlopende schulden, overige schulden en crediteuren
Langlopende schulden, crediteuren en overige schulden worden bij de eerste verwerking gewaardeerd tegen reële waarde. Transactiekosten die direct zijn toe te rekenen aan de verwerving van de schulden worden in de waardering bij eerste verwerking opgenomen. Schulden worden na eerste verwerking gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs.
Projectverplichtingen
Onvoorwaardelijke projectverplichtingen leiden tot het ontstaan van een schuld aan een projectpartner op het moment van het genomen interne besluit en nadat dit besluit is gecommuniceerd met de projectpartner. Voorwaardelijke projectverplichtingen leiden tot het ontstaan van een schuld aan een projectpartner op het moment van het genomen interne besluit, dit besluit is gecommuniceerd met de projectpartner en door de projectpartner aan de gestelde voorwaarden is voldaan.
Reserves en fondsen
Reserves betreffen gelden ter vrije besteding van IJM NL. Door het bestuur kunnen doelreserves worden aangehouden voor aanwending aan een specifiek doel. Fondsen betreffen gelden die besteed moeten worden in het kader voor de doelstelling waarvoor deze ter beschikking zijn gesteld. Dit betreft het niet bestede deel van toegekende donaties en andere fondsen en gelden die vastliggen in vaste activa.
Grondslagen voor de resultaatbepaling
Algemene grondslagen van resultaatbepaling
Het resultaat is bepaald als het verschil tussen de baten en alle hiermee verbonden kosten en andere aan het verslagjaar toe te rekenen lasten, met inachtneming van de hiervoor vermelde waarderingsgrondslagen. Giften in natura worden gewaardeerd tegen de reële waarde.
Baten
Baten van particulieren en bedrijven
Donaties en giften van particulieren en bedrijven worden als bate verantwoord in het jaar dat ze ontvangen worden.
De opbrengsten uit hoofde van nalatenschappen zijn verantwoord in het boekjaar waarin de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld. De omvang van opbrengsten uit hoofde van nalatenschappen kan betrouwbaar worden vastgesteld als, op grond van het stadium waarin de afhandeling van de nalatenschap zich bevindt, een betrouwbare schatting van de ontvangst kan worden gemaakt. Hiervan is in ieder geval sprake bij ontvangst van de akte van verdeling.
Giften in natura worden gewaardeerd tegen de reële waarde. Een voorbeeld hiervan is een dienstenveiling.
Baten van andere organisaties zonder winststreven
Donaties van andere organisaties zonder winststreven zonder extra subsidievoorwaarden worden als bate verantwoord in het jaar dat ze ontvangen worden. Projecttoekenningen met subsidievoorwaarden van organisaties zonder winststreven worden als bate verantwoord in het jaar dat de besteding conform deze subsidievoorwaarden plaatsvindt.
Baten als tegenprestatie voor de levering van producten en/of diensten
De opbrengsten van verkochte artikelen (boeken, armbanden en overige artikelen) worden verantwoord in het jaar waarin de artikelen geleverd zijn.
Verstrekte (project)subsidies en (project)bijdragen
(Project)subsidies en (project)bijdragen komen ten laste van het jaar waarin het besluit tot onvoorwaardelijke toekenning schriftelijk aan de partners is meegedeeld.
Personeelsbeloningen
Lonen, salarissen en sociale lasten worden op grond van de arbeidsvoorwaarden verwerkt in de staat van baten en lasten voor zover ze verschuldigd zijn aan werknemers. De pensioenregeling is verwerkt volgens de verplichtingenbenadering. De over het verslagjaar verschuldigde premie wordt als last verantwoord.
Kostentoerekening
De kosten worden zoveel mogelijk direct toegerekend aan de verschillende categorieën, te weten:
- Educatie & Mobilisatie
- Fondsenwerving
- Beheer & Administratie
Wanneer een directe toerekening niet mogelijk is worden kosten met een verdeelsleutel over de categorieën verdeeld of vind toerekening naar rato van de fte’s plaats. In dat laatste geval gebeurt dit in 2 stappen:
- De kosten worden toegerekend aan medewerkers op basis van de fte’s
- Per medewerker is de inzet vastgesteld op Beheer & Administratie, Educatie & Mobilisatie en Fondsenwerving. Deze verdeling wordt toegepast op de in stap 1 toegerekende kosten.
De onderstaande tabel specificeert de toerekeningsmethodiek. De “Aanbeveling Toepassing van Richtlijn 650 en Richtlijn C2 voor Kosten Beheer & Administratie” (Goede Doelen Nederland, versie 2017) vormt hierbij het uitgangspunt. De gehanteerde verdeling wordt jaarlijks geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.
KOSTENSOORT
Kostensoort | Toerekening aan Beheer & Administratie | Toelichting / opmerking |
---|---|---|
Raad van toezicht | 100% | Kosten met betrekking tot de Raad van Toezicht worden aan Beheer & Administratie toegerekend. |
Directie | Gedeeltelijk | Toerekening van directiekosten vindt plaats op basis van het onderwerp waarop de directie wordt ingezet en een beste inschatting van de bestede tijd. |
Financiën, planning & control | 100% | Kosten met betrekking tot financieel management worden aan Beheer & Administratie toegerekend. |
ICT kosten (werkplek) | Naar rato | De ICT kosten gerelateerd aan de werkplek van medewerkers worden op basis van FTE's naar rato toegerekend. |
ICT kosten (Overig) | Gedeeltelijk | Deze kosten worden zoveel mogelijk direct toegerekend aan de specifieke kostencategorie. |
Huisvesting & facilitair | Naar rato | Huisvestings- en facilitaire kosten worden op basis van FTE naar rato toegerekend. |
Afschrijvingen | Naar rato | Afschrijvingen worden op basis van FTE naar rato toegerekend. |
Personeelszaken | Naar rato | Kosten m.b.t. personeelszaken worden op basis van FTE naar rato toegerekend. |
Personeelskosten (directe en indirecte kosten, incl. werkgeverslasten en kosten inhuur) | Gedeeltelijk | Personeelskosten worden zoveel mogelijk toegerekend aan de specifieke medewerker en het onderwerp waar die persoon op wordt ingezet. |
Juridische kosten | Gedeeltelijk | Juridische kosten worden zoveel mogelijk direct toegerekend aan de specifieke kostencategorie. |
Communicatie | Gedeeltelijk | Communicatiekosten worden zoveel mogelijk direct toegerekend aan de specifieke kostencategorie. |
Donateursadministratie en servicecentrum | Gedeeltelijk | Toerekening vindt plaats op basis van de onderwerpen waarop donateurssupoort wordt ingezet en basis van een beste inschatting van de bestede tijd. |
TOELICHTING OP DE BALANS
31-03-2024 | 31-03-2023 | |||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
VASTE ACTIVA | ||||
Materiële vaste activa | ||||
Activa huisvestingskosten | 207.170 | - | ||
Cumulatieve afschrijving huisvestingskosten | 10.359- | - | ||
196.811 | - | |||
VORDERINGEN EN OVERLOPENDE ACTIVA | ||||
Nog te ontvangen bedragen | ||||
Debiteuren | 3.064 | 5.489 | ||
Nog te ontvangen bedragen | 8.975 | 705 | ||
Overige toegezegde bijdragen payment providers | 21.478 | 26.700 | ||
33.517 | 32.894 | |||
Vooruitbetaalde bedragen | ||||
Vooruitbetaalde kosten | 56.728 | 22.465 | ||
Borg huur pand | 6.341 | 2.870 | ||
63.069 | 25.335 | |||
Totaal vorderingen en overlopende activa | 96.586 | 58.229 | ||
LIQUIDE MIDDELEN | ||||
ING, rekening-courant | 156.456 | 156.986 | ||
ING, spaarrekening | 140.992 | - | ||
Triodos, rekening-courant | 60 | - | ||
Totaal liquide middelen | 297.508 | 156.986 |
De te ontvangen bedragen van payment providers hebben betrekking op giften die de week na balansdatum zijn uitbetaald. De mutatie in de liquide middelen wordt toegelicht gezamenlijk met het kasstroomoverzicht.
De materiële vaste activa wordt toegelicht onder het verloopoverzicht materiële vaste activa.
VERLOOPOVERZICHT MATERIELE VASTE ACTIVA
31-03-2024 | 31-03-2023 | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
€ | € | |||||
STAND PER 1 APRIL 2023 | Verbouwing | Inventaris | Totaal | Verbouwing | Inventaris | Totaal |
Verkrijgingsprijs | - | - | - | - | - | - |
Cumulatieve afschrijving | - | - | - | - | - | - |
Beginstand materiële vaste activa | - | - | - | - | - | - |
MUTATIES IN BOEKJAAR | Verbouwing | Inventaris | Totaal | Verbouwing | Inventaris | Totaal |
Investeringen | 148.512 | 58.658 | 207.170 | - | - | - |
Desinvesteringen | - | - | - | - | - | - |
Afschrijvingen | 7.426- | 2.933- | 10.359- | - | - | - |
Afschrijvingen op desinvesteringen | - | - | - | - | - | - |
Totaal van mutaties | 141.086 | 55.725 | 196.811 | - | - | - |
STAND PER 31 MAART 2024 | Verbouwing | Inventaris | Totaal | Verbouwing | Inventaris | Totaal |
Verkrijgingsprijs | 148.512 | 58.658 | 207.170 | - | - | - |
Cumulatieve afschrijving | 7.426- | 2.933- | 10.359- | - | - | - |
Eindstand materiële vaste activa | 141.086 | 55.725 | 196.811 | - | - | - |
Gedurende boekjaar 2023-2024 moest IJM Nederland vertrekken uit haar huidige kantoor en is daarom verhuisd naar een nieuwe locatie. De verbouwingskosten en inventaris van deze nieuwe locatie zijn geactiveerd als materiële vaste activa. Deze zullen met ingang van 1 januari 2024 in 5 jaar worden afgeschreven.
RESERVES & BESTEMMINGSFONDSEN
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2024 | 31-03-2023 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
CONTINUÏTEITSRESERVE | ||||
Stand begin verslagperiode | 50.000 | 50.000 | ||
Resultaatbestemming | 93.383 | |||
Stand eind verslagperiode | 143.383 | 50.000 |
IJM NL streeft ernaar om de ontvangen giften direct door te betalen naar IJM Global. Dit betekent ook dat IJM NL een zo laag mogelijke continuïteitsreserve wil aanhouden op basis van een goed stelsel van risicomanagement met een gedegen liquiditeitsplanning en strakke kostenbeheersing. Bij de maandelijke doorbetaling van giften aan IJM Global wordt een evaluatie van de bedrijfsrisico’s uitgevoerd door de bestuurder. Voor de beoordeling van de continuïteit van IJM NL dient in het oog te worden gehouden dat IJM NL kan steunen en rekenen op een maandelijkse (groeiende) giftenstroom van Freedom Partners van €155.000 per maand.
De stijging van de continuïteitsreserve wordt verklaard door een uitbreiding van een personeel en daarmee een stijging van de maandelijkse verplichtingen.
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2024 | 31-03-2023 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
BESTEMMINGSRESERVE FINANCIERING VASTE ACTIVA | ||||
Stand begin verslagperiode | - | - | ||
Resultaatbestemming | 196.811 | - | ||
Stand eind verslagperiode | 196.811 | - |
De bestemmingsreserve financiering vaste activa is opgebouwd vanwege de verbouwing van ons nieuwe kantoor. Hierdoor is een tijdelijke reserve gecreëerd die gedurende de afschrijvingstermijn van deze verbouwing (5 jaar) weer zal verdwijnen.
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2024 | 31-03-2023 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
BESTEMMINGSRESERVE IJM GLOBAL | ||||
Stand begin verslagperiode | 172 | 15.761 | ||
Resultaatbestemming | 172- | 15.589- | ||
Stand eind verslagperiode | - | 172 |
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2024 | 31-03-2023 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
BESTEMMINGSFONDS | ||||
Stand begin verslagperiode | 35.972 | 8.391 | ||
Resultaatbestemming | 26.198- | 27.581 | ||
Stand eind verslagperiode | 9.774 | 35.972 |
Naast de algemene giften heeft IJM NL ook giften met een specifieke bestemming ontvangen, bijvoorbeeld voor een specifiek type veldwerk of voor een specifiek veldkantoor. Het deel hiervan dat nog niet is meegenomen in de veldbijdrage richting IJM Global is als bestemmingsfonds op de balans opgenomen.
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2024 | 31-03-2023 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
NOG TE BETALEN VELDBIJDRAGE | ||||
Nog te betalen veldbijdrage | - | - | ||
Totaal | - | - |
In de laatste week van het boekjaar zijn alle ontvangen bedragen exclusief de continuïteitsreserve en de reserve voor financiering vaste activa doorbetaald aan IJM Global ten behoeve van het veld. Hierom staat er geen nog te betalen veldbijdrage op de balans per jaareinde.
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2024 | 31-03-2023 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
BELASTINGEN EN PREMIES SOCIALE VERZEKERINGEN | ||||
Af te dragen omzetbelasting | - | 507 | ||
Af te dragen loonheffingen | 119- | 146- | ||
Totaal | 119- | 361 |
In het boekjaar 2020-2021 is de fiscale positie van IJM NL getoetst. Voor een beperkt deel van de activiteiten bestaat een verplichting voor de omzetbelasting.
----------------------------------------------------------- | 31-03-2024 | 31-03-2023 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
TE BETALEN PERSONEELSLASTEN | ||||
Te betalen vakantietoeslag | 73.985 | 47.358 | ||
Te verrekenen salarissen | 238 | 359- | ||
Te betalen vakantiedagen | 34.608 | 17.406 | ||
Totaal | 108.831 | 64.406 |
Zowel in de te betalen vakantietoeslag als in de te betalen vakantiedagen is een forse stijging te zien. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een uitbreiding van ons personeel.
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2024 | 31-03-2023 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
OVERIGE SCHULDEN EN OVERLOPENDE PASSIVA | ||||
Accountantskosten | 12.836 | 15.865 | ||
Huisvestingslasten | 34.619 | - | ||
Kantoorkosten | 1.000 | 2.235 | ||
Overige personeelskosten | 3.104 | 1.000 | ||
Partnerschappen | 2.053 | 3.410 | ||
Wervingslasten | 9.685 | 10.929 | ||
Overige kosten | 1.711 | 2.131 | ||
Totaal | 65.008 | 35.570 |
De forse stijging in overige schulden ten opzichte van 31-03-2023 wordt veroorzaakt door te verwachten kosten gerelateerd aan de verbouwing van ons nieuwe kantoor.
NIET IN DE BALANS OPGENOMEN ACTIVA EN VERPLICHTINGEN
Huurverplichtingen
IJM NL heeft twee locaties, namelijk regio Utrecht en regio Den Haag (als onze officiële vestigingsplaats).
Regio Utrecht
Het huurcontract in de regio Utrecht is afgesloten voor een periode van 3 jaar. De maandelijkse huurprijs bedraagt per 1 januari 2024 €4.098,13. De per 31 maart 2024 bestaande verplichting voor het huurcontract betreft €127.042,03 voor de periode 1 april 2024 tot en met 30 oktober 2026 (31 maanden). Na deze periode geldt een stilzwijgende verlenging van 18 maanden.
Regio Den Haag
In regio Den Haag heeft IJM NL een flexplek abonnement a € 128 per maand. Dit abonnement is maandelijks opzegbaar. De per 31 maart 2024 bestaande verplichting betreft daarom 1 maand huur.
IT Verplichtingen
IJM NL heeft IT-overeenkomsten met contractuele verplichtingen ter waarde van € 24.984. Voor al deze contracten geldt dat de looptijd minder dan een jaar is vanaf 31 maart 2024.
Toezeggingen
Aan IJM NL zijn de volgende toezeggingen na balansdatum gedaan:
Wordt ontvangen | Bedrag |
---|---|
Binnen één jaar | € 269.000 |
Tussen één en vijf jaar | € 119.000 |
Meer dan vijf jaar | € 0 |
Totaal | € 388.000 |
TOELICHTING OP STAAT VAN BATEN EN LASTEN
BATEN
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2023-2024 | 2023-2024 | 2022-2023 | |
€ | € | € | |
BATEN VAN PARTICULIEREN | |||
Freedom partners (vaste maandelijkse giften) | 1.829.594 | 1.824.000 | 1.649.215 |
Individuele incidentele giften | 843.771 | 950.866 | 883.905 |
Sponsoracties (met name Mudraise) | 225.577 | 175.000 | 191.219 |
Totaal baten van particulieren | 2.898.942 | 2.949.866 | 2.724.339 |
. | |||
BATEN VAN BEDRIJVEN | |||
Bedrijven | 457.783 | 577.500 | 442.165 |
Totaal baten van bedrijven | 457.783 | 577.500 | 442.165 |
. | |||
BATEN VAN ANDERE ORGANISATIES ZONDER WINSTSTREVEN | |||
Kerken | 191.721 | 207.500 | 182.004 |
Stichtingen | 353.644 | 635.000 | 558.806 |
Scholen | 3.409 | - | 10.505 |
Totaal van andere organisaties zonder winststreven | 548.774 | 842.500 | 751.315 |
OVERIGE BATEN | |||
Rente-opbrengsten | 2.834 | - | - |
Totaal overige baten | 2.834 | - | - |
. | |||
Totaal baten | 3.908.333 | 4.369.866 | 3.917.818 |
Particulieren
De giften van particulieren zijn in 2023-2024 gestegen met 6,4% ten opzichte van vorig boekjaar. De daling in inkomsten via incidentele giften (-4,5%) wordt ruimschoots gecompenseerd door de stijging in inkomsten van Freedom Partners en van sponsoracties (zoals de jaarlijkse MudRaise). De eindejaarscampagne was wederom de belangrijkste voor incidentele giften: €370k in december, wat goed is voor 43,8% van het jaartotaal.
Bedrijven
De giften van bedrijven zijn dit boekjaar met 3,5% gestegen. Eén derde hiervan werden ontvangen in de maand december: €151k.
Kerken
De giften van kerken, stichtingen en scholen zijn t.o.v. vorig boekjaar gedaald met 27,0%. Echter zijn de inkomsten ten opzichte van boekjaar 2021-2022 gestegen met 20,0%. De groei van vorig boekjaar (52,4%) kwam met name door opbrengsten van stichtingen, waar dit boekjaar ook met name de daling te zien is.
Bestemde donaties
In 2023-2024 heeft IJM NL €644.704 aan donaties ontvangen bestemd voor specifiek veldwerk.
LASTEN
Lasten besteed aan doelstellingen
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2023-2024 | 2022-2023 | 2022-2023 | |
€ | € | € | |
AFDRACHTEN AAN VERBONDEN ORGANISATIES (IJM GLOBAL) | |||
Urgente nood | 1.140.126 | 1.617.584 | |
Afrika | 2.440 | ||
Aftercare | 660 | 1.078 | |
Bangladesh | 9.000 | 35.000 | |
Cambodja | 14.661 | ||
European Crossborder Trafficking (Roemenië) | 113.154 | 84.478 | |
Filippijnen | 30.600 | 40.040 | |
Gedwongen arbeid | 71.122 | 61.015 | |
Geweld tegen vrouwen en kinderen | 2.916 | 5.947 | |
Geweld tegen vrouwen en kinderen, specifiek fonds | 125.000 | 200.000 | |
Ghana | 113.063 | 152.943 | |
Latijns Amerika | 30 | ||
Misbruik van politiegeweld | 1.728 | ||
Kenia | 8.333 | ||
Oeganda | 93.333 | 5.000 | |
Oekraïne | 525 | 92.083 | |
Seksueel geweld tegen kinderen | 78.087 | 46.850 | |
Zuid-Azië | 10.440 | 53.784 | |
Totaal afdrachten | 1.811.020 | 2.420.000 | 2.400.000 |
TOEREKENINGEN VELDWERK ONDERSTEUNING | |||
Personeelslasten | 200.321 | 45.689 | |
Kantoor- en overige lasten | 432 | 373 | |
Afschrijvingen | 1.188 | - | |
Huisvestingslasten | 6.941 | 2.100 | |
Totaal toerekeningen | 208.881 | 48.162 | |
Totaal besteed aan veldprojecten en veldwerk ondersteuning | 2.019.902 | 2.420.000 | 2.448.162 |
In 2023-2024 bedroeg de totale besteding aan veldprogramma’s €2.019.902. Hiervan had € 879.775 een specifieke bestemming. De overige €1.140.126 is bestemd voor urgente nood in de veldprogramma’s van IJM wereldwijd, ter beoordeling van IJM Global.
Educatie en Mobilisatie
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2023-2024 | 2023-2024 | 2022-2023 | |
€ | € | € | |
EDUCATIE & MOBILISATIE | |||
Communicatie tools & software | 21.750 | 21.064 | 24.865 |
Consultancy | 16.253 | 11.000 | 5.438 |
Evenementen | 20.808 | 41.890 | 41.864 |
Partnerschappen | 12.091 | 8.850 | 9.699 |
Reis- en verblijfkosten | 15.864 | 20.500 | 16.338 |
Voorlichtingsmateriaal / Communicatie | 73.961 | 74.550 | 65.578 |
Overig | 1.477 | 5.000 | 1.439 |
Totaal | 162.204 | 182.854 | 165.221 |
TOEREKENINGEN | |||
Personeelslasten | 574.480 | 643.913 | 471.712 |
Kantoor- en overige lasten | 1.732 | - | 3.815 |
Afschrijvingen | 4.763 | - | - |
Huisvestingslasten | 27.838 | 22.298 | 21.503 |
Totaal toerekeningen | 608.813 | 666.211 | 497.030 |
Totaal Educatie & Mobilisatie | 771.016 | 849.065 | 662.251 |
De kosten voor Educatie & Mobilisatie stijgen in 2023-2024 ten opzichte van 2022-2023 met 16,4%. De out of pocket kosten zijn met een daling van 1,8% stabiel ten opzichte van het jaar ervoor. Ingezoomd per categorie is er meer ingezet op voorlichting en communicatie terwijl de uitgaven op evenementen zijn verlaagd.
De stijging van toegewezen personeelskosten (22,5%) wordt met name veroorzaakt door uitbreiding van het personeel dat is ingezet op Educatie en Mobilisatie. Zowel op de overheidslobby, de lobby bij het grootzakelijke bedrijfsleven en ons voorlichtingswerk bij scholen en kerken is meer personeel ingezet dan het voorgaande boekjaar.
Fondsenwerving
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2023-2024 | 2023-2024 | 2022-2023 | |
€ | € | € | |
FONDSENWERVING | |||
Campagnes / Marketing | 103.388 | 143.750 | 76.741 |
Consultancy | 26.292 | 11.000 | 7.434 |
Evenementen | 2.417 | 12.835 | 2.874 |
Veldreizen / Reis en verblijfskosten | 1.920 | 9.000 | 3.824 |
Marketing tools & software | 21.750 | 21.064 | 24.865 |
Mudraise | 13.013 | 16.675 | 19.217 |
Partnerschappen | 2.905 | 2.900 | 3.095 |
Payment providers incasso giften | 21.330 | 20.000 | 18.520 |
193.015 | 237.224 | 156.570 | |
TOEREKENINGEN | |||
Personeelslasten | 372.323 | 502.165 | 401.647 |
Kantoor- en overige lasten | 1.092 | - | 2.842 |
Afschrijvingen | 3.002 | - | - |
Huisvestingslasten | 17.545 | 17.364 | 16.017 |
Totaal toerekeningen | 393.961 | 519.530 | 420.506 |
Totaal fondsenwerving | 586.976 | 756.754 | 577.076 |
De kosten voor fondsenwerving stijgen in 2023-2024 ten opzichte van 2022-2023 met 1,7%. De toegewezen personeels-, kantoor- en overige lasten zijn met 6,3% gedaald. Dit komt voornamelijk door het vertrek en zwangerschapsverlof van enkele medewerkers. Het verloop is gedeeltelijk met externe medewerkers ingevuld, wat terug te zien is in de campagne en consultancy kosten. De totale out-of-pocket kosten stijgen hierdoor met 23,3%.
Uitgedrukt als percentage van de geworven baten bedroegen de wervingslasten 15,0% ten opzichte van 14,7% in het voorgaande jaar.
Beheer en Administratie
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2023-2024 | 2023-2024 | 2022-2023 | |
€ | € | € | |
BEHEER EN ADMINISTRATIE | |||
Personeelslasten | 201.622 | 251.407 | 154.060 |
Kantoor en overige lasten | 55.374 | 77.052 | 57.985 |
Huisvestingslasten | 8.214 | 8.706 | 6.292 |
Afschrijvingen | 1.406 | - | - |
Totaal lasten beheer en administratie | 266.616 | 337.166 | 218.337 |
Personeelslasten
Totaal personeelslasten beheer en administratie | REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE |
---|---|---|---|
2023-2024 | 2023-2024 | 2022-2023 | |
€ | € | € | |
PERSONEELSLASTEN | |||
Salarislasten | |||
Lonen en salarissen | 1.020.183 | 1.041.521 | 792.998 |
Sociale lasten | 176.681 | 177.059 | 146.272 |
Pensioenlasten | 60.334 | 50.034 | 46.824 |
Totaal salarislasten | 1.257.198 | 1.268.614 | 986.094 |
Overige personeelslasten | |||
Inhuur derden | 13.881 | 8.800 | 10.586 |
Ziekengeldverzekering, arbodienst e.d. | 22.678 | 20.355 | 17.395 |
Uitkering ziekengeldverzekering | 57.005- | 28.861- | |
Opleidingskosten | 19.418 | 12.686 | 12.700 |
Werving personeel | 10.070 | 4.000 | 2.256 |
Reis- en verblijfkosten | 44.037 | 47.024 | 39.688 |
Vergoeding telefoon, laptop en ziektekosten | 27.397 | 23.507 | 20.744 |
Overig | 11.071 | 12.500 | 12.506 |
Totaal overige personeelslasten | 91.547 | 128.872 | 87.014 |
Salarislasten en overige personeelslasten | 1.348.745 | 1.397.486 | 1.073.108 |
De personeelslasten zijn in 2023-2024 ten opzichte van 2022-2023 met 25,7% gestegen. Dit komt met name door het invullen van vacatures, het uitbreiden van de formatie en een inflatiecorrectie van de huidige personeelslasten.
TOEREKENINGEN PERSONEELSLASTEN | REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE |
---|---|---|---|
Educatie & Mobilisatie | 574.480 | 643.913 | 471.712 |
Fondsenwerving | 372.323 | 502.165 | 401.647 |
Veldwerk ondersteuning | 200.321 | 0 | 45.689 |
Totaal toerekeningen | 1.147.123 | 1.146.079 | 919.048 |
Totaal personeelslasten beheer en administratie | 201.622 | 251.407 | 154.060 |
Medewerkers
31-03-2024 | 31-03-2023 | |
---|---|---|
BEROEPSKRACHTEN | ||
Aantal | 25 | 19 |
waarvan vrouwen | 10 | 11 |
waarvan mannen | 15 | 8 |
FTE | 19,8 | 14,2 |
waarvan bepaalde tijd | 7,6 | 5,9 |
Vrijwilligers | 78 | 77 |
Bezoldiging directie
2023-2024 | 2022-2023 | |||
---|---|---|---|---|
Naam | C.R. Houmes | C.R. Houmes | ||
Functie | Bestuurder | Bestuurder | ||
DIENSTVERBAND | ||||
Aard | Onbepaalde tijd | Onbepaalde tijd | ||
Uren | 24-32 | 32 | ||
Parttime percentage | Jaargemiddelde: 68% | 80% | ||
Periode bestuurder | 1 april 2023 - 31 maart 2024 | 1 april 2022 - 31 maart 2023 | ||
BEZOLDIGING | Parttime | Fulltime | Parttime | Fulltime |
Bruto salaris | € 65.394 | € 96.168 | € 72.583 | € 90.729 |
Vakantiegeld | € 5.232 | € 7.693 | € 5.807 | € 7.258 |
Totaal jaarkomen | € 70.626 | € 103.861 | € 78.390 | € 97.987 |
Werkgeversbijdrage pensioen | € 4.592 | € 6.718 | € 5.100 | € 6.375 |
Totaal bezoldiging | € 75.218 | € 110.614 | € 83.490 | € 104.362 |
BSD Score | 380 | 390 | ||
Bijbehorend maximum beloning | € 122.552 | € 117.225 | ||
(Fulltime, schaal G) |
De bestuurder, mevrouw C.R. Houmes – aan de Wiel, vervult ook de functie van directeur. Het salaris van deze functie valt binnen de salarisnormen van het CBF. In het Governance verslag staat het bezoldigingsbeleid verder toegelicht.
Kantoor en overige lasten
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2023-2024 | 2023-2024 | 2022-2023 | |
€ | € | € | |
Kantoor en overige lasten | |||
Accountantskosten | 18.540 | 16.380 | 16.472 |
Bankkosten | 3.127 | 4.000 | 3.156 |
Communicatiekosten | 1.933 | 2.400 | 2.275 |
Consultancy | 572 | 6.000 | 4.267 |
IT hardware (incl. laptops) | 3.767 | 6.000 | 8.146 |
IT software | 9.424 | 8.000 | 7.070 |
Kantoorbenodigdheden en porto | 2.777 | 13.000 | 3.928 |
Partnerschappen | 13.338 | 16.872 | 15.503 |
Rente | - | 875 | |
Verzekeringen | 1.853 | 2.400 | 1.671 |
Overig | 3.298 | 2.000 | 1.652 |
Totaal kantoor en overige lasten | 58.630 | 77.052 | 65.015 |
TOEREKENINGEN IT HARDWARE | |||
Educatie & Mobilisatie | 1.732 | - | 3.815 |
Fondsenwerving | 1.092 | - | 2.842 |
Veldwerk ondersteuning | 432 | 0 | 373 |
Totaal toerekeningen | 3.256 | - | 7.030 |
Totaal kantoor en overige lasten | 55.374 | 77.052 | 57.985 |
De kantoor en overige lasten dalen in 2023-2024 ten opzichte van 2022-2023 met 9,8%. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het opzeggen van een aantal partnerschappen en getroffen bezuinigingen in de kantoorkosten en ingehuurde consultancy.
Huisvestingslasten
Totaal huisvestingslasten beheer en administratie | REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE |
---|---|---|---|
2023-2024 | 2023-2024 | 2022-2023 | |
€ | € | € | |
HUISVESTINGSLASTEN | |||
Huur | 52.471 | 41.869 | 37.883 |
Overige huisvestingskosten | 8.066 | 6.500 | 8.029 |
Totaal huisvestingslasten | 60.537 | 48.369 | 45.912 |
De huisvestingslasten stijgen in 2023-2024 ten opzichte van 2022-2023 met 31,9%. Dit wordt veroorzaakt door een aantal maanden dubbele huur vanwege onze verhuizing. Hiernaast is er ook hier sprake van inflatie en is de huur van ons nieuwe kantoor hoger dan het vorige kantoor.
TOEREKENINGEN HUISVESTINGSLASTEN | REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE |
---|---|---|---|
Educatie & Mobilisatie | 27.838 | 22.298 | 21.503 |
Fondsenwerving | 17.545 | 17.364 | 16.017 |
Veldwerk ondersteuning | 6.941 | 0 | 2.100 |
Totaal toerekeningen | 52.323 | 39.663 | 39.620 |
Totaal huisvestingslasten beheer en administratie | 8.214 | 8.706 | 6.292 |
De toerekening van de huisvestings- en kantoorlasten heeft plaatsgevonden met de volgende twee stappen:
- Toerekenen van huisvestingslasten en kantoorlasten aan de medewerkers van IJM op basis van fte.
- Per personeelslid is de inzet vastgesteld op Beheer & Administratie, Educatie & Mobilisatie en Fondsenwerving. Op basis van deze verdeling zijn de huisvestingskosten toegerekend.
Afschrijvingslasten
Totaal huisvestingslasten beheer en administratie | REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE |
---|---|---|---|
2023-2024 | 2023-2024 | 2022-2023 | |
€ | € | € | |
AFSCHRIJVINGSLASTEN | |||
Afschrijvingslasten verbouwing | 7.426 | - | - |
Afschrijvingslasten inventaris | 2.933 | - | - |
Totaal afschrijvingslasten | 10.359 | - | - |
De afschrijvingslasten hebben betrekking op de verbouwing van ons nieuwe kantoorpand. Deze verbouwing en inrichting zal in 5 jaar worden afgeschreven.
TOEREKENINGEN AFSCHRIJVINGSLASTEN | REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE |
---|---|---|---|
Educatie & Mobilisatie | 4.763 | - | - |
Fondsenwerving | 3.002 | - | - |
Veldwerk ondersteuning | 1.188 | - | - |
Totaal toerekeningen | 8.953 | - | - |
Totaal afschrijvingslasten beheer en administratie | 1.406 | - | - |
De toerekening van de afschrijvingslasten heeft plaatsgevonden met de volgende twee stappen:
- Toerekenen van afschrijvingslasten aan de medewerkers van IJM op basis van fte.
- Per personeelslid is de inzet vastgesteld op Beheer & Administratie, Educatie & Mobilisatie en Fondsenwerving. Op basis van deze verdeling zijn de afschrijvingslasten toegerekend.
TOELICHTING LASTENVERDELING
DOELSTELLING | OVERIGE | LASTEN | REALISATIE | BEGROOT | REALISATIE | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Veldwerk | Educatie & mobilisatie | Fondsen-werving | Beheer & administratie | 2023-2024 | 2023-2024 | 2022-2023 | |
Afdracht IJM Global | 1.811.020 | 1.811.020 | 2.420.000 | 2.400.000 | |||
Publiciteit en communicatie | 162.204 | 193.015 | 355.218 | 420.078 | 321.791 | ||
Personeelslasten | 200.321 | 574.480 | 372.323 | 201.622 | 1.348.745 | 1.397.486 | 1.073.108 |
Kantoor en overige lasten | 432 | 1.732 | 1.092 | 55.374 | 58.630 | 77.052 | 65.015 |
Afschrijvingen | 1.188 | 4.763 | 3.002 | 1.406 | 10.359 | ||
Huisvestingslasten | 6.941 | 27.838 | 17.545 | 8.214 | 60.537 | 48.369 | 45.912 |
Totaal | 2.019.902 | 771.016 | 586.976 | 266.616 | 3.644.509 | 4.362.985 | 3.905.826 |
ONDERTEKENING JAARREKENING
Den Haag, 6 september 2024
Directeur-Bestuurder
De heer B. Luttik
Raad van Toezicht
De heer A.J. Griffiths
De heer M.S. de Ruiter
De heer J.H. Smit
Mevrouw H. Prins


